Водещите новини
Home » Свят » 10 предсказания на Григорий Распутин, от които ти настръхват косите
10 предсказания на Григорий Распутин от които ти настръхват косите

10 предсказания на Григорий Распутин, от които ти настръхват косите

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Григорий Ефимович Распутин е роден на 22 януари (10 януари по стар стил) 1869 г. в сибирското село Покровско, Тоболска губерния.

Той е сред най-скандалните личности в историята на руската монархия, едновременно боготворен и яростно ненавиждан. Убит е на 30 декември (17 декември по стар стил) 1916 г. Распутин е наричан още „лудият монах“, докато други го оприличавали на странник, също и старец. Някои вярвали, че той е физически и духовен лечител. Чрез ловки интриги и спечелване на благоразположението на кръгове в императорския руски двор, той придобива огромно политическо и религиозно влияние, успявайки да се намеси във вътрешните дела на Руската православна църква.

Близкият приятел на семейството на последния руски император Николай Втори е бил обикновен селянин, който е успял да се сближи с монарсите благодарение на своя талант на пророк и целител. Личността на Григорий Распутин винаги е била забулена в тайни и мистерии, още повече, че той сам е подгрявал интереса към себе си, отговаряйки завоалирано на всички въпроси. Дори неговата гибел е обвита в мистерия и объркани показания на свидетели. Затова не е учудващо, че едни смятат Разпутин за светец, достоен за канонизиране, а други – за самия дявол.

Но точно може да се каже, че Разпутин е умеел да предсказва бъдещето: той е предвидил не само своята гибел, но и войни, епидемии и катастрофи, станали след смъртта му. Видимо, има и предсказания, които тепърва предстои да се сбъднат.

Да разглеждаме 10-те най-любопитни от тях.

1. Мъртъвците от царското семейство

10 предсказания на Григорий Распутин, от които ти настръхват косите
Empress Alexandra Feodorovna with Rasputin, her children and a governess.

Распутин е видял два варианта на своята смърт и последвалото бъдеще: ако го убият обикновени селяни, Романови са щели да управляват столетия наред, ако той загине от ръцете на аристократи, предстои братоубийстена война и гибел на царското семейство. Сбъднало се второто предсказание: аристократите дали на Распутин отровена храна, а след това го застреляли в гърба. По-късно увили трупа му и го хвърлили в река. Много преди убийството на царското семейство, Распутин е чувствал тяхната гибел. Прегръщайки царя и неговата жена, Григорий усещал, че държи в ръцете си мъртъвци.

2. Крахът на империята

10 предсказания на Григорий Распутин, от които ти настръхват косите
Bolshevik (1920) от Boris Kustodiev

Ясновидецът в навечерието на 1917 година е говорил за скорошното идване на нова власт, за планини от трупове и за обляна в кръв Нева. „Върху Петербург ще се спусне мрак, а когато променят името на града – империята ще рухне“, написал Распутин. Той също е предсказал и сталинските репресии.

3. Задава се огромна война

10 предсказания на Григорий Распутин, от които ти настръхват косите

Распутин също е отбелязва, че православната вяра угасва, че благодатта изчезва, а занапред ще е само по-лошо. „Много ще загинат, няма да има кой да погребва загиналите. Хората ще газят кръв до колене. А след това ще дойде войната“, пророкувал е той, вероятно говорейки за Втората световна война.

4. Живото ще загине

10 предсказания на Григорий Распутин, от които ти настръхват косите
Кадър от сериала на HBO Чернобил

Той е предвидил и взрива на АЕЦ „Чернобил“ и замърсяването на територията около централата с радиация. А също така и ядрената авария в АЕЦ „Фукушима“. Распутин е казвал, че ще съществуват кули на смъртта, някои от тях „ще се пръснат и гнила кръв от раните ще потече, отравяйки всичко живо, земя и въздух“.

5. Бездушни създания

10 предсказания на Григорий Распутин, от които ти настръхват косите

Григорий е писал и за клонирането. Той е говорил за скорошното раждане на „чудовища, неприличащи нито на хора, нито на зверове, които нямат душа“. Както се вижда, опитите в това направление вече се провеждат. Налице е овцата Доли. Учените все по-често говорят за възможностите в близко бъдеще да се отглеждат деца по поръчка на родителите – избор на външността, лишени дори и от предразположение към наследствени болести.

6. И ще стане звярът враг на човека

10 предсказания на Григорий Распутин, от които ти настръхват косите

По думите на ясновидеца, безконтролните генетични експерименти ще доведат до възникването на чудовища, които ще напълнят Земята. По-точно, в Бразилия ще се появят агресивни и отровни пчели, които ще нападат хората. И те ще се размножават с огромна скорост.

7. Моралните ценности

Распутин се е безпокоил и за обикновените човешки ценности. Старецът е говорил, че „любовта ще изчезне и хората ще стоят на ръба на пропастта“. Равнодушието и себелюбието ще погуби народи и човечеството ще загине.

8. Змии

10 предсказания на Григорий Распутин, от които ти настръхват косите

Мистикът е говорил за това, че човечеството ще бъде убити от три змии подред. Първата и втората ще доведат до огромни човешки жертви, но след идването на третата ще оцелеят само единици, които са се прочистили. Те ще могат да попаднат в земния рай. Историците смятат, че Распутин е говорил така за войните. Първата и Втората световни войни вече са оставили своите следи.

9. Краят на света Апокалипсисът

10 предсказания на Григорий Распутин, от които ти настръхват косите

Распутин е свързвал с Третата световна война, но така и не назовал дата. Той предполагал, че слънцето ще изпепели земята и ще превърне плодородните полета в пустиня, а реките ще бъдат пресушени. И навсякъде ще бъде пустиня, само избраните ще имат шанс да се спасят.

10. Светът наопаки

10 предсказания на Григорий Распутин, от които ти настръхват косите

Най-странното предсказание на Распутин е това, че на хората им предстои да преживеят три денонощия на мрак, когато Слънцето ще изчезне, а Земята ще бъде покрита от вездесъща мъгла.

„И хората ще чакат смъртта си като спасение. Навсякъде ще има плач и отчаяние. И ще се сменят местата на времената на годината. И ще зацъфти розата през декември, а снегът ще вали през юли“, е казвал пророка.

За какво е говорил старецът? Може би е имал предвид природна катастрофа или последствия от ядрена война.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.