Home » Живот » Венелин Петков бил актьор, играл е в трупа заедно със Стефан Вълдобрев
Венелин Петков бил актьор

Венелин Петков бил актьор, играл е в трупа заедно със Стефан Вълдобрев

Венелин Петков припознал журналистиката като свое призвание чак в трети курс в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където учел английска филология, научи 365novini. Директорът на „Новини, актуални предавания и спорт” в Би Ти Ви мечтаел първо да е космонавт, а после като тийнейджър се заинтересувал от актьорството.

Венелин, който е познат и като водещ на Новините по Би Ти Ви, заобичал изкуството, докато учел в езиковата гимназия „Ромен Ролан” в родния си град Стара Загора. Там попаднал в компанията на актьора, композитор и певец Стефан Вълдобрев и заедно играели в театрална трупа. За разлика от изпълнителя на „По-полека”, който станал звезда сред съучениците си и уверено вървял към сбъдването на мечтата си, Венелин променил интересите си и след дипломирането си записал английска филология.

Изборът му няма нищо общо и с детската му мечта да стане космонавт. Венелин е обяснявал тази си страст с факта, че е от поколението, което е израснало с достиженията на съветските и български космонавти. А и баща му е доктор на техническите науки, който цял живот се е занимавал с космически изследвания. Майка му пък е адвокат. „Така че освен тази детска мечта, която беше класическа за повечето момчета от нашето поколение, вкъщи имах допълнителен стимул. Идвали са на гости учени от съветския съюз”, споделял е Венелин и е допълвал, че в дома им са гостували и космонавти, които също така са и пилоти.

Той все още помни разказ на един от тези приятели на баща си. Тогава, в началото на 80-те години, тъкмо била излязла и първата серия на легендарната поредица „Междузвездни войни”, която силно впечатлила Венелин. „Говорехме си и за лазери, и за космически кораби. Той каза: „Това във филма не е вярно. Лазерът не предизвиква експлозия. Той реже самолета, както ножът реже масло”. Този разказ съм го запомнил и оттогава ми е останал този интерес към технология и наука, авиация, космонавтика”, казвал е журналистът.

Той не станал космонавт, защото постепенно се оказало, че математиката съвсем не му е силата. Избрал да учи английска филология. В трети курс проявил интерес към журналистиката и кандидатствал за работа във вестник „24 часа”. Не го потърсили, но пък след няколко месеца изненадващо му се обадили от редакцията на БТА. Предложили му работа като редактор в „Международната редакция”. По-късно Венелин разбрал, че колеги от вестника прехвърлили някои документи в БТА. Бъдещият журналист се трудел усърдно и на ден пишел приблизително 20 дописки. Най-голямото му щастие било, когато чуел да ги четат почти едно към едно в „По света и у нас” по БНТ. През 1996 г. Венелин спечелил стипендия фондация „Фулбрайт” и заминал в САЩ, за да продължи образованието си.

Петков има магистърска степен по телевизионна и радиожурналистика от най-стария факултет по журналистика в света в Университета на Мисури (Колумбия). По време на следването си работи в местния филиал на телевизионната верига NBC, а също и във филиала на радио веригата NPR. Никак не му било, нищо, че имал стипендия. Тя била само за първите два семестъра, а третият Венелин трябвало да справи сам. Той кандидатствал за асистентско място в университета.

„Едновременно работех като преподавател, като репортер в телевизията”, споделял е журналиста. В същото време бил зает с дипломирането си като магистър. Натоварването било непоносимо, преумората и недоспиването – ежедневие. Венелин дори нямал легло месеци наред и спял на пода. Това не го депресирало, напротив. По-важно за него от комфорта било да си изучи занаята.

След дипломирането си кандидатствал стаж в CNN, където остава на работа като асоцииран продуцент. Работел две години и мислел да остане трайно в САЩ. Само че в програмата, по която заминал, имало едно условие. След края й трябвало да се върне в родната си страна за най-малко две години. Венелин Петков се завърнал и постъпил на работа в БНТ, а след няколко месеца приел поканата на новосъздадената телевизия Би Ти Ви и започнал работа като репортер и водещ на новините в партньорство с Гена Трайкова, с която дълго време бяха двойка и в живота. По-късно той се издига до продуцент на рубриката „Би Ти Ви документите”, която стартира в началото на 2007 г., пише „Уинекд“.

Венелин слиза от екрана на „Би Ти Ви новините”, за да поеме поста на директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в Би Ти Ви през февруари 2014 г. В свободното си време журналиста кара уиндсърф. Изтъквал е, че това не е просто спорт, а начин на живот и изразява вътрешна нагласа. „Всеки човек е плод на това, което е свършил”, подчертава Венелин Петков, когато са го питали дали, ако има възможност да се върне назад, ще направи същите избори.

hotarena

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.