Home » България » Уволнената учителка от с. Росен: Ромка съм, но съм достойна българска гражданка
Уволнената учителка от с. Росен: Ромка съм но съм достойна българска гражданка

Уволнената учителка от с. Росен: Ромка съм, но съм достойна българска гражданка

Тя работи на половин заплата, но е отлична студентка, ученици и родители плачат за нея.

На 21 години съм, следвам в трети курс по специалността „Начална и предучилищна педагогика” в държавния университет „Проф. Асен Златаров” в Бургас. Отличничка съм. Бях назначена през миналата учебна година от бившата директорка г-жа Стефана Черноглазова. Тогава нямаше проблем с формуляра, който бе представен в РИО-Бургас. Надявах се, че ще продължа да преподавам във вече Обединеното основно училище „Христо Ботев” на созополското село Росен, където съм родена, живея тук и всички ме познават.

Когато на 1 септември дойде новата директорка – г-жа Антония Лазова, аз веднага усетих, че тя не ме харесва. Въпреки всичко аз се стараех да й покажа, че обичам децата, че се раздавам за тях, независимо, че съм на половин заплата и се водя нередовен учител. Аз го правя заради професията.

От ромски произход съм, но съм българска гражданка и давам личен пример на своите ученици с това, че не бива да обръщат внимание на твърдението, че циганин означава мръсен, подъл крадец. Със собственото си поведение им показвам, че ако се образоват, за тях вратите ще бъдат отворени навсякъде. Аз знам, че за моето работно място г-жа Лазова вече има друг човек – от село Атия.

Родители и ученици в с. Росен на бунт в училището! Зрее етнически конфликт

Протест срещу уволнена учителка

Протест срещу уволнена учителка

Вчера обявих пред родителите на учениците на първи начален клас, че си тръгвам. Протестът им е спонтанен, справедлив е. Децата плакаха вчера, когато разбраха, че си тръгвам. В моя клас има само едно българче, но аз не го деля от другите. За мен те са големи хора, могат да разсъждават.

За съжаление г-жа Лазова уволни и друг колега от ромски произход, учителят по физическо – Бойчо Бойчев. Той обаче реши, че няма да се унижи да протестира. Струва ми се, че, за да прикрие непоносимостта си към нас, тя каза, че ще отстрани и учителка от български произход, но доколкото знам, тя е възстановена.

Сега не ми остава нищо друго освен да продължа образованието си и да докажа, че съм достоен български гражданин, чрез реализация в системата на образованието. Ще напиша писмо до министъра, до кмета на Община Созопол и до РИО-Бургас, за да съобщя и за още нещо.

Известно ми е, че в училището в село Росен е пристигнало възнаграждението ми от 2 хиляди лева по проект „Подкрепа за успех”, по който работих цяло лято. Г-жа Лазова отказва да ми плати това възнаграждение, защото съм нямала нужната диплома. Виждате ли нонсенса на това твърдение.

Подкрепа за уволнената учителка Сияна ИвановаТова е изявление на отстранената начална учителка в училището в созополското село Росен Сияна Иванова, което тя направи пред репортер на Флагман.бг току-що. Публикуваме го без редакторска намеса и настояваме компетентните просветни органи в държавата да вземат незабавно мерки по изясняване на случая, който всеки момент може да прерасне в сериозен етнически конфликт.

В село Росен живеят около хиляда жители, над 80 % са роми, в училището има 150 деца. Все още в района на училището в Росен има бунтуващи се родители, които зоват и други граждани от община Созопол да ги подкрепят в справедливата, според тях, кауза да върнат в училище любимата им преподавателка.

Все още кметът на Общината Тихомир Янакиев не е открит за коментар.

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.