Home » Свят » Учени бият тревога: Цяла Европа може да бъде удавена от огромно суперцунами
Цяла Европа може да бъде удавена

Учени бият тревога: Цяла Европа може да бъде удавена от огромно суперцунами

Учени от Кралския колеж в Лондон са изчислили нов математически модел за суперцунами, което може не само да отмие повечето от крайбрежните градове на Великобритания, но също така да доведе до непоправими щети на останалите европейски страни, разбра 365 Новини.

Климатолозите отбелязват, че за формирането на вълна с височина 10-12 метра, са достатъчни темповете на нарастване на средната температура.

Учените казват, че антарктическите ледници се топят от глобалното затопляне, а това дори може да предизвика серия от вълни цунами, които да засегнат не само на островната част на Европа, но също така и континенталната, унищожавайки части от Франция, Норвегия, Швеция, Холандия и Германия.

Изследователите отбелязват, че разширяването на басейна на Уилкс в Източна Антарктика може да провокира повишаване на нивото на световния океан от четири метра и всеки катаклизъм, в това число дори слабо земетресението може да удави Европа.

По-рано, изследователи от Университета Дънди в Шотландия стигнаха до извода, че сеизмичната  и тектонска активност около Великобритания може да предизвикат цунами, чийто мащаб може да бъде унищожителен за цялото човечество.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.