Home » България » Слави изригна срещу експремиера Огнян Герджиков
Слави изригна

Слави изригна срещу експремиера Огнян Герджиков

Лидерът на новоучредената партия „Няма такава държава“ обвини ексшефа на Народното събрание и известен преподавател по право проф. Огнян Герджиков в непознаване на законовата уредба, научи 365novini.

В неделя Герджиков изрази мнение, че е напълно възможно съдът да не допусне регистрация на партията под това име.

„Позволявам си да коментирам изказване на професор Огнян Герджиков, само защото е бивш председател на Народното събрание и бивш министър-председател. Освен това е и преподавател по право в Софийския Университет. И като такъв, би следвало да познава закона по-добре от всички нас. Вчера професор Герджиков заяви: “… зaкoнът нe пoзвoлявa пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe и прecтиж нa държaвнocттa. A нaрушeниe нa тoвa изиcквaнe ce cъдържa oщe в имeтo нa caмaтa пaртия „Нямa тaкaвa държaвa“. Малко факти.

Първо: Няма закон в България, който да има такъв текст, какъвто импровизирано посочва професорът.

Второ: В член 4-ти от Закона за политическите партии пише следното: “Организацията и дейността на политическите партии се осъществяват въз основа на Конституцията, законите и в съответствие с техните устави“, написа днес в отговор Трифонов.

И се позова на основния закон на републиката, според който гражданите могат свободно да се сдружават, забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие, както и че законът определя организациите, които подлежат на регистрация, реда за тяхното прекратяване, както и взаимоотношенията им с държавата.

„Пояснявам за професора – в тези текстове на Конституцията се говори за дейност, а не за име. Четвърто: Единственото място в Закона за политическите партии, където се говори за име, е следният текст:

Член 14. (2) Не се допуска повтаряне на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри, числа или други знаци. И пето: В закона за Юридическите лица с нестопанска цел, който е водещият закон по отношение на сдруженията, а партиите също са сдружение по смисъла на закона, пише следното: Чл. 7. (1) Наименованието трябва да включва ясно означение на вида на юридическото лице с нестопанска цел. (2) Наименованието трябва да не въвежда в заблуждение и да не накърнява добрите нрави.

Това са фактите“, допълва Трифонов.

„В крайна сметка, твърдението “Няма такава държава” не отговаря на въпроса “каква?” Каква “такава” държава няма? Отговорът на този въпрос оставям на вас. Защото, в крайна сметка, държавата е такава, каквато си я направим“, пише още той.

Заместникът му Тошко Йорданов коментира пред сайта Lupa.bg казуса и с логото на партията. Според него в него не е използван националният флаг, а стилизираното изображение с трите цвята, подредени, както трибагреника – бяло, зелено, червено, не представлявали погазване на Закона за политическите партии. „И сега в парламента има партия с такова лого“, каза Йорданов. Факт е, че и БСП, и НФСБ, и „Атака“ са втъкали трите цвята в емблемите си, а ВМРО ползва герба, макар и попроменен в своята.

standartnews

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.