Home » Топ новини » САЩ избраха вместо нас! Кирил Петков е новият премиер на България!
САЩ избраха вместо нас! Кирил Петков е новият премиер на България!

САЩ избраха вместо нас! Кирил Петков е новият премиер на България!

Новата партия „Продължаваме промяната“, прясно създадена от Кирил Петков и Асен Василев, е очевиден американски проект, смята журналистът и водещ на предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР Петър Волгин.

Според него е ясно, че нашите партньори зад океана искат да видят Кирил Петков като премиер на България и ще го направят. В момента „Продължаваме промяната“ е в тефлоновия си период – нищо от скандалите покрай нея не й се лепи, анализира още Волгин в интервю за медиите.

Според него новата партия правилно бяга от коалиция с ДБ и останалите формации, защото моментално ще загуби от чара на новото, а и няма нужда да дели успеха си с някой друг, след като напомпана с американски пари за пиар и с разчистен от янките път към властта, може и сама.

– Празнувате ли независимост днес и честитите ли ни я?

– Ако една страна е тотално зависима от други държави, тя все едно не съществува. Разбира се, никой не е абсолютно свободен – това важи, както за отделните хора, така и за държавите. Обаче има различни степени на несвобода. Има държави, които, каквито и компромиси да правят, за нищо на света няма да отстъпят от основните си интереси. Има и други, които са готови да загробят националния си суверенитет до степен на роби само за да получи политическият им елит някой и друг долар плюс едно американско потупване по рамото. За съжаление България е от вторите.

Между другото, скоро ще разберем какви сме в това отношение. Натискът да пуснем Скопие да започне преговори за членство в ЕС, се засилва. В никакъв случай не бива да правим това, докато лъжата и манипулациите на историческите факти продължават да са официална политика на Северна Македония. Отстъпим ли от тази си позиция, значи наистина сме тотално зависими.

– Нали я знаете онази приказка – толкова сме независими, че от нас нищо не зависи. И все пак – доколко ще зависи от гражданите на следващите избори „2 в 1“ да имаме правителство?

– Гражданите имат едно единствено право и задължение в този случай – да гласуват. Оттам насетне идват политиците. Тяхна е отговорността да съставят правителство. Честно да ви кажа, не виждам нещо особено трагично във факта, че последните два парламента не успяха да излъчат кабинет. Значи така е трябвало да стане. Няма защо да плачем. По-добре нови избори, отколкото правителство, съставено на базата на задкулисни договорки и неприемливи компромиси. Всичко това би важало, разбира се, ако изборите са честни, а не манипулирани от някое западно посолство.

– Хит в новините от последните дни е поредната нова партия. Да търсим ли кукловод зад Кирил Петков и Асен Василев?

– В този случай кукловод, роден в България, няма. „Продължаваме промяната“ е очевиден американски проект. Кирил Петков беше назован поименно в приветствието на Джо Байдън по повод инициативата „Три морета“, което американският президент лично прочете. Това означава само едно – нашите партньори във Вашингтон силно желаят точно споменатият от тях човек да е следващият премиер. Те разполагат с всички възможности да реализират този свой план.

Силно показателен е и профилът на лицата в новата формация. Бивши членове на „Да, България“, работили за фондацията „Америка за България“, спонсорирана от американския департамент. Всеки американоцентричен политически проект в която и да е от колониите на САЩ по света изглежда точно по този начин. Точно с такива партии Вашингтон управлява над 50 страни, които се намират под пряк негов контрол.

– Вярвате ли на едната и на другата страна – на бившите министри Петков и Василев, и на президента Радев, когато се кълнат, че не са заедно?

– Убеден съм, че президентът няма никаква роля за възникването на тази формация. Както вече казах, тя е замислена на място, много далече от България. А ролята на Радев беше само да я промотира. Той нямаше как да откаже тази услуга на менторите си от САЩ. И сега му предстои да изиграе една доста сложна игра. Трябва да ухажва едновременно избирателите както на“Продължаваме промяната“, така и на БСП. Трябват му гласовете и на едните, и на другите, за да спечели втори мандат. До този момент президентът демонстрира, че може да флиртува и с двете групи, както с левите, така и с десните. Предстои да видим дали ще изкара тази игра до победен край.

– Как да ги възприемаме и как да ги тълкуваме тези десни политики с леви ефекти, за които Петков и Василев дадоха заявка?

– Трябва да възприемаме подобни словесни формулировки като елементарна неолиберална стръв, на която се хващат само безкрайно наивни хора. Когато някой политик почне да ви говори, че бил „отвъд лявото и дясното“, че „няма дясно и ляво, а само почтени и непочтени хора“, можете да бъдете сигурни, че това е типичен политически измамник. Подобно говорене означава, че въпросният човек има една-единствена цел – да прилапа колкото се може повече гласове от целия политически спектър и да ги използва в полза на глобализацията.

– Новият политически проект ще детронира ли „Има такъв народ“, ще се намести ли на негово място като новата звезда на партийния небосклон? Въобще, кой да се страхува най-много от дуета Петков-Василев?

– За да отговорим на тези въпроси, първо трябва да видим коя е онази социална група, чиито членове симпатизират най-силно на въпросното дуо. Това, без съмнение, са хората от либералния сегмент, живеещите в големите градове, тези с добро образование и добри доходи и ясно афиширани евроатлантически симпатии. По презумпция болшинството от тези хора заработват парите си в НПО – преяждат с американски грантове, за да налагат натиск в полза на политиките на идентичността и разбиването на традиционната държава.

До този момент този умнокрасивитет гласуваше единодушно и дръзновено за „Демократична България“. Сега обаче в същото поле се настанява нов политически играч. Така че, най-силно притеснение би трябвало да изпитват лидерите и активистите на ДБ и „ИБГНИ“. И е видно, че го изпитват. Досега Христо Иванов и ген. Атанасов предлагаха какво ли не на Петков/Василев – места в листите, общо явяване, единомишленици ги зовяха. Оказа се, че напразни са били всички тези напъни да им се харесат.

– Да, ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ бяха отрязани от предизборна коалиция и общи листи с аргумента на Кирил Петков, че неговата партия е новият център. Дали така ги виждате?

– Виждам ги като хора, които имат всички основания да мислят, че ще убедят либералния електорат да гласува основно за тях. Затова не им трябва „помощ от приятел“. За какво им е на Петков/Василев да се коалират с ДБ, при положение че с големия шеф Байдън зад гърба си и сами могат да постигнат достатъчно голям успех? Защо да делят успеха си с някой друг, когато могат да го постигнат сами и само те да се наслаждават на плодовете му? Има и нещо друго много важно.

За „Продължаваме промяната“ се очаква да гласуват, освен либералите, и разочаровани избиратели на всички досега съществували политически сили. Ето защо няма логика тази формация да се коалира с някоя от старите.

„Продължаваме промяната“ е последният писък на политическата мода. Съберат ли се с друга, вече съществуваща формация, моментално губят част от чара на новостта. Петков/Василев знаят прекрасно, че сами са много по-симпатични и ще използват този бонус до край.

– Социолозите отсега дават на Петков и Василев около 8-9%, дето се казва, проектът беше на зелено, дори неоповестен – малко или много са тези проценти, според Вас?

– Логични са. Общо-взето, откакто са станали министри, двамата са в предизборна кампания. Освен това повечето медии ги харесват, защото им е платено да ги харесват. Затова и в публичното пространство Кирил Петков вече има статут на рокзвезда. А и такъв са го подбрали американците. Харесва ли ни, или не, но физическата привлекателност играе голяма роля не само в шоубизнеса, а и в политиката. Успехът на американския избраник Тони Блеър преди четвърт век във Великобритания или на Алексис Ципрас в по-ново време в Гърция, се дължи до голяма степен и на симпатичността на двамата.

Обратното също е вярно. Западните политически пиари отдавна са разбрали, че е много трудно да спечелиш общественото мнение, ако не си физически привлекателен. Абсолютно съм убеден, например, че ако Делян Пеевски изглеждаше като Брад Пит, отрицателните оценки за него щяха да са несравнимо по-малко на брой, отколкото са сега. Много е важно да си симпатичен и по една друга причина. Ако си такъв, повече хора те харесват.

Вижте колко очевадна е разликата между отношението на медиите към „Продължаваме промяната“ и към ИТН. Повечето медии определено не харесваха, а и продължават да не харесват формацията на Слави Трифонов. Дали членове на самата партия сами не допринесоха за това, е отделен въпрос. Важни са фактите. А те сочат, че повечето журналисти не симпатизират на ИТН и едновременно с това харесват ПП. Вярно е, че на голяма част от тези медии им се плаща да харесват едни и да не харесват други, има значение и поведението на съответните политици и техните партии… но физическата привлекателност също е причина за рейтинга на полит. формациите.

– Има ли нещо, което Ви смущава около новата партия /може по време на кампанията да изскочи нещо от КС за канадския паспорт, ситуацията с мандатоносителите/, или пък, което да е плюс на двамата бивши служебни министри?

– В момента „Продължаваме промяната“ е в тефлоновия си период. Нищо не им се лепи. Нито канадското гражданство, нито кражбата на интелектуална собственост. Убеден съм, че и партиите мандатоносителки – ВОЛТ и Средна европейска класа – няма да им навредят. Никой фен не гледа кои са мандатоносители. Просто харизмата на „успешните, завършилите в чужбина, експертите“ все още работи силно. Тук откровено ще ви призная, че върху мен тази харизма никак не действа.

Винаги съм бил скептично настроен към лъскавите неща. Колкото повече нещо изглежда лъскаво, чистичко, неопетненичко, толкова по-подозрителен ставам. Когато нещото блести прекалено натрапчиво, е почти сигурно че става дума за фалшификат. Има и още една причина, която ме кара да съм скептичен към новата партия. И това е претенцията на нейните фронтмени Петков и Василев да знаят с абсолютна точност кои хора са почтени и кои не са.

Изобщо, веднага се настройвам подозрително, когато някой политик почне да ми обяснява как най-важни били „почтеността“, „интегритета“, „морала“, „честността“. Винаги съм смятал, че моралните категории трябва да бъдат оставени на моралистите. Вместо да облъчват хората с морални послания, от политиците искам да обяснят с какви точно политики ще превърнат България в просперираща държава. Разбира се, морализаторстването е по-лесно. Затова и новите „проектанти“ разчитат на него.

– Как я виждате картинката в следващия парламент – кой ще ни управлява?

– Имайки предвид силния натиск от САЩ, на който е подложена България, смятам, че вероятността бъдещият парламент да състави правителство, нараства. Естествено, кабинетът ще има силен „евроатлантически характер“. Това, за съжаление, означава, че България ще отстъпи по въпроса за членството на Северна Македония в ЕС. Ако подобен проамерикански кабинет се задържи достатъчно дълго, голяма е вероятността да приемем и други политически коректни неолиберални изисквания на колективния Запад. Например, да изпълним изискванията на Истанбулската конвенция и да легализираме еднополовите бракове.

Изобщо либерализъм навсякъде – в политиката, в икономиката, в личния живот. Неолиберален терор на макс. Нормално е подобна либерална вакханалия да предизвика реакция. Тоест, да се стигне до увеличаване популярността на националистическите и антиглобалистки леви формации. Но това е тема за друг разговор.

Източник: Skandalno.net

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.