Home » България » Саркофагът на Дядо Влайчо цери тежкоболни
Саркофагът на Дядо Влайчо цери тежкоболни

Саркофагът на Дядо Влайчо цери тежкоболни

През май се навършиха 42 години от смъртта на пророка Дядо Влайчо.

Останките му са погребани в саркофаг в църквата, част от мемориалния комплекс „Дом на доброто“ в родното му село Коньово. Той бе отворен преди 3 години. Параклисът носи името на свети Стефан, който бил небесният закрилник на Влайчо. Местните смятат, че макар и храмът да не е признат официално от патриаршията, там се случват чудеса непрестанно.

Последният случай, за който се заговори, е за парализиран мъж, който проходил след посещението си в „Дома на доброто“. Легендарният феномен Влайчо Желев е роден на 15 август 1894 г. в Коньово, Новозагорско. Наричали го Безсребреник, защото не вземал и стотинка, и казвали, че ясновидската му дарба била по-силна от тази на Ванга.

Влайчо предвижда с точност дори смъртта на вожда Георги Димитров. Въпреки че познал датата, заради това пророчество комунистите го обявяват за народен враг. Едва 10-годишен, пък предрича Балканската война. „Пасях воловете в гората и видях война. Прибрах се в селото и казах, а те не ми вярват. Казват ми: Много знаеш…“, пише в спомените си феноменът.

Още на 22-23 години си пуска дълги коси и брада като Христос. Тогава го наричат чичо Влайчо, а на 28 години вече от уважение към способностите му се обръщали към него с „Дядо Влайчо“. Когато войната избухва, обикаля страната и казва кой от мъжете ще се върне от фронта жив и здрав и кой не. Пророкува и на бойното поле, където отива като доброволец през 1916 г. Отказва да носи пушка и да стреля по врага.

Командирът го праща в тила, да готви и пренася храната. Зачисляват му и полковото магаре. След завръщането си от фронта става последовател на Петър Дънов. Макар че се жени, Дядо Влайчо не живее със съпругата си – отдава се на целомъдрие. Силата на дарбата му се отключва напълно след тежко боледуване през 1920 г. През 30-те години по височайша покана в двореца „Врана“ Влайчо се среща дори с цар Борис III. Посредник на срещата е царският съветник Любомир Лулчев. Царят живо се интересува дали ще има наследник на трона.

Пророкът предрича,че престолонаследникът ще е от мъжки пол. Заради популярността му сред народа комунистическата власт започва да го притеснява още в първите години след 9.09.1944 г. Карат го да се признае за „шарлатанин“ и да се откаже от твърденията, които не са в съгласие с материалистичната марксическа идеология. Амбициозен началник на милицията в Нова Загора дори решил с практически експеримент да докаже, че Влайчо е лъжец. Започнал да пише цифри на гърба на цигарена кутия и карал ясновидецът да ги отгатва. Без колебание феноменът му казал кои са цифрите, а милиционерът само изпсувал и захвърлил кутията. Пуснали го, но след случката започнали да го следят още по-усилено.

Следват обиски и нови задържания, докато накрая му намират вина. Минава през пернишките и бобовдолските мини. Накрая го изпращат и в страшния концлагер „Белене“. През 60-те години в. „Работническо дело“ организира национален конкурс – анкета за ясновидци. Първенец е новозагорецът, докато Ванга остава втора. Едва тогава комунистическата власт започва да го търси за съвети. Лично Людмила Живкова отива да го пита за съдбата на близките си.

Говори се, че малко преди да си отиде от този свят през 1981 г., пророкът на народа, както вече го наричали, разказал какво вижда за следващите десетилетия. Той обяснявал, че ще има политическа промяна и комунистите няма да управляват България. Имал видения, че ще има екологично замърсяване, че все повече ще стават районите, в които ще има негодна почва. Затова давал съвети да се ядат повече плодове и зеленчуци, които виреят нависоко. По този начин нямало как да поемем от отровите на земята.

Твоят коментар

About Natali Slavcheva

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.