Водещите новини
Home » Топ новини » Сачева: Ако някой не е получил пари по програми за подпомагане, значи той е от сивия сектор
Сачева: Ако някой не е получил пари по програми за подпомагане значи той е от сивия сектор

Сачева: Ако някой не е получил пари по програми за подпомагане, значи той е от сивия сектор

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

42 960 души са кандидатствали по мярката „Запази ме“. На 39 000 вече е платено.

Но очевидно има още няколко хиляди души, на които предстои да бъде платено до края на този месец“ – коментира социалният министър Деница Сачева в студиото на „Лице в лице“ по БТВ.

„Не е възможно парите да не са стигнали до някого, защото тези 39 000 души, които са получили от нас пари, са получили тези средства. Има и много хора в сив сектор в много сектори обаче. Това са хора, които вероятно нищо не са получили.

Тези, които нямат договори, не могат да бъдат регистрирани при нас за тази помощ, а могат да получават социално подпомагане и то в минимални размери. Ако тръгнем да подпомагаме хора в сивата икономика, ще скочат тези, които съвестно си плащат данъците и осигуровките.

Тази криза извади наяве този проблем. 1/3 от хората в хотелиерство и ресторантьорство вече са с договори, защото, за да ползват мерките, техните работодатели трябваше да ги регистрират. Надявам се и останалите да направят това.

Няма как да разчиташ на солидарност, когато ти самият не участваш в нея. Няма какво да направим законово по тази тема, докато не започнат да се осигуряват всички.

Под 20% искат ваксина в социалните домове, сочат нашите проучвания – настанени и персонал. В София са около 30%. За хората в тази фаза са осигурени ваксини“, разясни Сачева.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.