Водещите новини
Home » Топ новини » Премиерът към ученици: Държава ще плати образованието ви в ТОП 20 на университетите в света, ако се върнете в България
Премиерът към ученици: Държава ще плати образованието ви в ТОП 20 на университетите в света ако се върнете в България

Премиерът към ученици: Държава ще плати образованието ви в ТОП 20 на университетите в света, ако се върнете в България

Наша отговорност е да направим България такава, каквато искаме да бъде – просперираща

„Ако ви приемат в един от ТОП 20 на университетите в света, българската държава ще покрие разходите за образованието ви, ако след това се върнете у нас, за да работите за родината си“.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред учениците на българското неделно училище „Дора Габе“ в Мюнхен.

„Много се радвам, че съм с вас, в българското училище, защото знам, че без български език и култура всички сме като дърво без корен”, коментира Петков.

Премиерът е в германския град за участието си в Мюнхенската конференция по сигурността. Навръх 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски министър-председателят говори с децата за делото, завета и борбата за независимост, на която Апостола е отдал живота си.

„Васил Левски е вярвал, че свободата трябва да е българско дело, не на велики сили отвън. Затова и днес наша отговорност е да направим България такава, каквато искаме да бъде – просперираща и да работи по еднакви правила за всички граждани”, посочи Петков.

Премиерът бе категоричен, че правителството всеки ден полага усилия за промяна на страната ни, за да може все повече български деца да виждат перспектива за развитието си у нас.

В този контекст министър-председателят акцентира върху намерението за създаването на фонд „Стамболов“, който би допринесъл за завръщането на успешните българи, получили образование на световно ниво зад граница.

Българското неделно училище „Дора Габе“ в Мюнхен съществува от 2013 г. като в момента в него се обучават 160 български деца от предучилищна до 16-годишна възраст.

Източник: Дунавмост

Твоят коментар

About 365Novini

One comment

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.