Home » Здраве » Предразположение към инсулт наистина съществува
Предразположение към инсулт

Предразположение към инсулт наистина съществува

Когато се изнервя, кръвното ми може да скочи до 200. А след това постепенно се връща към нормалното.

Страхувам се да не получа инсулт: баба и майка ми починаха от него. Вярно, не в млада възраст. Трябва ли да си правя някакви изследвания? Нямам предписани таблетки за кръвно, приемам лекарство само когато се повиши.

Христина Младенова, гр. Пазарджик

Разбира се, отдавна е трябвало да си направите изследвания, защото предразположение към инсулт наистина съществува. Бихте могли да наследите от роднини склонност към атеросклероза, към артериална хипертония. Очевидно, това при вас се е случило. Ако има скокове в налягането, необходимо е да се приемат лекарства за хипертония.

Погрешно е да приемате лекарства само когато кръвното налягане се повиши. Независимо от това дали сте нервна или не, показателите на кръвното налягане трябва да се поддържат в норма. В идеалния случай трябва да е 120/80.

Но не по-високо от 140/90. По време на “скока” кръвоносните съдове, които стават по-малко еластични с възрастта, могат да се спукат и кръвта да залее част от мозъка.

Това е хеморагичен инсулт. А ако съдът е стеснен поради холестеролна плака, кръвен съсирек, кръвоносният поток се нарушава и в един момент човек рискува да получи исхемичен инсулт: кръвта не навлиза в областта на мозъка и клетките умират.

По отношение на изследванията, които трябва да си направите, съветваме ви на първо място да си изследвате липидния профил – изследване на кръвта, с помощта на което може да се определи съотношението между “добър” и “лош” холестерол.

Между другото, след 40 години това изследване трябва да се прави от всички, всяка година. Ако нивото на холестерола е високо, лекарят ще предпише ултразвук на съдовете на главата и шията – доплерово сканиране.

Трябва да знаете дали например в каротидната артерия се е образувала холестеролна плака, с колко е намален луменът на съда и дали може да възникне инсулт. С една дума, има ли атеросклероза.

При това заболяване могат да страдат всички кръвоносни съдове – сърцето (което заплашва с инфаркт на миокарда), краката (възниква периодично накуцване, рискът от ампутация на крайници се увеличава).

Трябва също да знаете нивото на кръвната си захар и вискозитета на кръвта (тя се определя от коагулограмата). За да предотвратите сериозни усложнения, трябва да се консултирате с невролог, кардиолог и да следвате техните препоръки.

Здравето

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.