Home » България » Обречени на глад: Хиляди не могат да докажат стажа си, ведомостите в архивите просто липсват
Хиляди не могат да докажат стажа си

Обречени на глад: Хиляди не могат да докажат стажа си, ведомостите в архивите просто липсват

Минимум 10 пловдивчани всеки ден търсят липсващи документи от трудовото си досие и не могат да докажат стажа си за пенсия, показва проверка  в Националния осигурителен институт, научи 365novini

Така над 300 души всеки месец са обречени на мизерно съществуване, защото не стигат навреме до заветната пенсия. Това най-често са служителите на закрити или фалирали фирми, които са опитали да докажат стажа си чрез проверка в Архивното стопанство на НОИ. Оказва се обаче, че ведомостите за заплатите им не са предадени там от техните работодатели. При липса на ведомости или ако фирмите имат правоприемник, от осигурителния институт отказват да издадат удостоверение за стажа, а месеците се губят.

Така кандидат-пенсионерите трябва да издирват правоприемниците на дружествата, за да удостоверят, че са работили там. Има и такива, на които в трудовата книжка е записан с няколко месеца повече стаж, отколкото в издадената от работодателя ведомост. „Ако все пак не могат да докажат стажа, има и още една възможност – по съдебен път. Искът се предявява пред Районния съд по постоянен адрес на ищеца и е срещу работодателя или териториалното поделение на НОИ“, обяснява пенсионен експерт. Хората рядко прибягвали до този вариант, защото той може да трае с години.

Същевременно за полугодието на 2019 г. броят на хората от Пловдивска област, които са успели да издирят липсващия им стаж, е два пъти по-малък – 882 са издадените удостоверения за стаж.

Една от основните причини за липсващия стаж е приватизацията

на предприятия. Когато беше този процес, не се полагаха грижи за съхранението на разплащателните ведомости“, обяснява пенсионен консултант. Затова и през последните години се наблюдавало увеличение на хората, които търсят помощ, за да получат пари за всички изработени месеци или да излязат в заслужена почивка. Загубата на трудова книжка и липсата на подпис и печат от бивши работодатели са сред честите причини за дупка в трудовото досие. Случвало се да липсва и издадено Удостоверение за осигурителен стаж (УПЗ). То се дава задължително на хората, които се трудят на 4-часов работен ден. „В случай че някой работи на два договора, в трудовата книжка се попълва само работата по основния трудов договор, а по втория се издава УПЗ, обяснява пенсионен консултант.

Внимавайте какво ви пишат в трудовите книжки

Дупките в трудовите досиета означават, че нашенците не познават нормативната уредба при прекратяване на трудовия договор. За да не се стига до издирването на стаж, пенсионните консултанти съветват служителите да следят за коректното попълване на трудовите книжки. „Освен записването на началото и края на работата, в тях трябва да присъства и продължителността на стажа – с цифри и думи, както и да има подписи на работодателя и счетоводителя. Важно е да се гледа и дали има печат на работодателя“, обясняват консултантите.

Марица

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.