Водещите новини
Home » Свят » Ново 20! Щамът Lambda навлиза с пълна сила, заобикаля дори ваксините
Ново 20! Щамът Lambda навлиза с пълна сила заобикаля дори ваксините

Ново 20! Щамът Lambda навлиза с пълна сила, заобикаля дори ваксините

Докато Испания се бори с актуалния в момента Делта вариант на Covid-19, който обхваща 77% от всички заразени в страната, здравните власти са потвърдили вече 115 случая на Ламбда варианта, съобщи БНР.

Този вариант беше открит за първи път през 2020 г. в Перу, но сега е най-разпространен в Чили.

Ламбда (Lambda) вариантът на новия коронавирус е потвърден вече в повече от 40 страни по света. На 14 юни тази година Световната здравна организация го класифицира като „вариант от интерес“, а не като „вариант за безпокойство“, каквито вече са Алфа, Бета, Делта и Гама.

Все още има малко информация за Ламбда, но според проучване на Токийския университет този вариант е силно заразен и по-устойчив на ваксини от оригиналната уханска разновидност на новия коронавирус.

Вирусите постоянно мутират, като в момента здравните служители са най-загрижени за разпространението на силно заразната Делта, но следят отблизо мутациите, две от които са Делта+ и Ламбда.

Делта+

Вариантът Делта+ има допълнителна мутация в протеиновия шип, което според някои води до повишена предаваемост, каза д-р Нивън Кроуган от Калифорнийски университет в Сан Франциско, пред Лус Пена на KGO-TV.

Това е една от 18-те Делта вариации и една от седемте мутации, които променят протеиновия шип.

„(Делта) мутира в сравнение с други вируси невероятно бързо. Мисля, че това е защото има значителен процент от хора, които се заразяват и са безсимптомни“, каза Кроуган. „Светът наистина е огромна петриева чиния.“

Необходимо е да се съберат повече данни, за да се потвърди дали мутацията Делта+ е по-лесно предаваема от Делта варианта.

Д-р Антъни Фочи, най-добрият експерт по инфекциозни заболявания в САЩ, каза в четвъртък, че няма категорични доказателства, които да определят дали разпространението на Делта+ мутацията трябва да е причина за тревога, съобщи ABC.

„Вариантът Делта, с който си имаме работа, е толкова способен да изтласка други варианти, че не очакваме някой друг да вземе връх. Като казваме това, ние следим (Делта+) много внимателно“, каза Фаучи.

Дори с нова мутация ваксините продължават да се оказват ефективни срещу тези варианти, каза д-р Моника Ганди, специалист по инфекциозни заболявания.

„Вярно е, че коронавирусът мутира, но единственото нещо, което трябва да запомните за имунната система, е, че когато получите защита от ваксините, вие образувате Т-клетки в 85 части от протеиновия шип. И при загуба на 11 до 13 места на протеиновия шип, все още имате много силен Т-клетъчен имунитет от ваксината“, каза тя.

Ламбда

СЗО класифицира Ламбда като „вариант от интерес“ през юни, което означава, че неговите генетични промени могат да повлияят на преносимостта и тежестта на заболяването. Това означава, че здравните служители следят Ламбда, но не изпадат в паника.

Засега по-малко от 4000 случая на Ламбда варианта са документирани по целия свят.

Ламбда вариантът е открит за първи път в Перу през декември 2020 г., според СЗО и съставлява 81% от случаите на COVID-19, секвенирани в страната от април 2021 г., според доклад на организацията от юни.

Оттогава се е разпространил в други страни от Латинска Америка, САЩ, а вече и в Европа.

Въпреки докладите за Ламбда експерти от Houston Methodist казват, че Делта все още е основна грижа (конкретно в САЩ).

„Ламбда е доминиращият вариант в Перу и страната има много проблеми с COVID-19. Щамът споделя общи мутации с алфа, бета, гама, който е доминиращият вариант в Бразилия“, каза д-р Уесли Лонг, медицински директор на Диагностичната микробиология в Houston Methodist, за ABC News.

„Не мисля, че на този етап има достатъчно доказателства, че трябва да се тревожим повече за Ламбда, отколкото за Делта. Все още мисля, че Делта е основната ни грижа. Има много повече доказателства, че Делта е много по-заразна, вирусното натоварване е много по-високо“, добави той.

Тъй като Делта вариантът е толкова свръхзаразен, вероятно е да попречи на Ламбда да го „погълне“.

Колкото по-бързо хората развият имунитет към вируса, толкова по-малка е вероятността да се развият или задържат повече варианти, категорични са експертите.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.