Home » Живот » Необикновеният живот на Милен Цветков от зидаро-мазач до лице от националния екран и обратно
Необикновеният живот на Милен Цветков от зидаро-мазач до лице от националния екран и обратно

Необикновеният живот на Милен Цветков от зидаро-мазач до лице от националния екран и обратно

Милен Цветков, който нелепо загина в катастрофа навръх Великден, беше сред най-обичаните лица от телевизията, но не беше галеник на съдбата. Чепатият му и непокорен характер често ставаше причина да изхвърчи с гръм и трясък от ефира.

Справял се е и като зидаро-мазач, месар и кръчмар, а накрая се озова в доста периферна телевизия. Винаги обаче остана любимец на публиката.

Сред трудните моменти от битието му е периодът, когато той върти заведение в Пловдив. Това се случва в началото на 90-те години, малко след като младият Цветков е разжалван като водещ в “По света и у нас” в БНТ, където влиза в конфликт с настоящия вицепрезидент Илияна Йотова.

През 1996 година Милен става управител на заведението за жива музика „Казабланка”, което се намирало в непосредствена близост до Новотела, сегашния Grand Hotel Plovdiv. Работата му предлага старият приятел от училище Камен Воденичаров, който е съсобственик на бара. Едно от първите решения на Милен в новото му амплоа е да уволни незабавно 13 сервитьори, защото били “нагли, мързеливи и крадливи”.

„Казабланка” се славело като едно от модерните заведения за времето си в Пловдив. В него гост-изпълнители били много тогавашни звезди, включително и Магомед Алиев – Мага и групата му „Белс Бенд”, в която влизали Цецо Недялков, Мирослав Иванов – Бомбата и Венко от „Ку-ку бенд”.

Един от спомените на близки до него пловдивчани е, че когато се родила дъщеря му Калина, цяла нощ звучала руската песен „Калинка мая“.

После пък всички свикнали как Милен изчезва за час, за да помага в къпането на бебето. Сега Калина е на 24 години и живее в Нидерландия с майка си Дана, която има ново семейство. Цветков има и осемгодишен син Боян от бившата си приятелка Ивета, с която също са разделени.

„Милен беше от тези управители на заведение, на които не им личи въобще, че са на работа. Защото не се взимаше на сериозно, не се пъчеше в гърдите. Напротив, имаше вечна усмивка, а когато се смееше, със сигурност се чуваше и оттатък реката. С Камен се наричаха Цоцко и Кацко и още тогава им личеше, че това е приятелство до живот. Времената бяха други. Все още имахме надежда, че демокрацията ще се развие и българите ще заживеем по-добре”, сподели пред “Марица” за периода под тепетата на Милен негова пловдивска приятелка.

Много от посетителите на “Казабланка” идвали колкото заради музиката, толкова и заради шегите на Милен. “Имаше несравним хумор, интелигентен и леко остър, но винаги на място”, връща лентата назад неговата позната.

Милен имал визионерски поглед и бързо развил заведението. През 1997-а обаче се върнал на работа в телевизията, а „Казабланка” започнало постепенно да замира. Скоро след това затваря врати, а днес новите поколения дори не знаят за съществуването му.

Самият Цветков често е казвал, че е можело изобщо да не стъпи в телевизия, ако не са били неговите съученици от софийското Седмо училище “Свети Седмочисленици” на ул. “Иван Шишман” – на пъпа на столицата. Там учат Дони и Момчил, Мартин Захариев и Камен Воденичаров, които после ще са сред пионерите на шоубизнеса в първите години на демокрацията.

По необясними и за него причини Милен завършва дефектология, а после специализира обучение на слепи. Логично дипломата не му гарантира никаква работа в началото на прехода.

Препитава се като барман в столичното заведение “Коко”, близо до Попа. От там го забира Камен Воденичаров, за да го вкара в екипа на легендарното студентско предаване “Ку-ку”.

Като пълен новобранец Милен започва с анкети по улицата. За негов късмет успява да впечатли вездесъщата Бригита Чолакова, която тогава е сред най-големите авторитети на “Сан Стефано”. Цветков става репортер в нейния ТВ Неделник, където впечатлява с агресивния си стил на поведение, съчетан с чар и находчивост. Появява се и като асистент при тегленето на тиражите на спортния тотализатор.

Следва пробива в новинарския екип, където бързо минава пътя от репортер до водещ на “По света и у нас”, което го прави много популярен. По време на управлението на Жан Виденов винаги десният по убеждение и поведение Милен се изпокарва с тогавашната си шефка Илияна Йотова, следваща стриктно линията на червената власт. Принуден е да напусне телевизията и временно да се пресели в Пловдив, за което вече разказва.

Освен това се пробва и като зидаро-мазач и разносвач на салами. Работи за месарския бос Димитър Пачеджиев в неговия цех в село Горни Лозен.

Обръгналият в житейските несгоди Милен се завръща триумфално в ефир през 2000 г., когато Силва Зурлева го взема за едно от лицата на Нова телевизия.

Той започва да води сутрешния блок “Здравей, България”, където пуска отворен ефирен телефон, с което всяка сутрин сътворява истинско шоу, и изненадващо раздвижва дотолкова “мъртвия” часови пояс, че става класика. Четири години по-късно следва нова раздяла за половин година с ефира, но през 2005 г. се връща със следобедното шоу “Часът на Милен Цветков” .

През 2008 г. е водещ на четвъртия сезон на “Биг Брадър”, а после пак в “Здравей, България” до началото на 2010 г. След кратък престой в бизнес насочената телевизия ЕBF през есента на същата година се завръща в БНТ, където до 2011 г. води предаването “Екип 5”. Следва още един период в Нова телевизия, където подновява “Часът на Милен Цветков” – първоначално следобед, а от лятото на 2014-а изтикан чак в 23:45 ч., защото понякога задава твърде неудобни въпроси и кани неподходящи събеседници. През 2018 г. предаването е свалено, а Цветков се появи в онлайн студиото на “Демократична България” за последните местни избори.

Последното предизвикателство за Милен беше новото предаване “Алтернативата” по ТВ1, където се редуваше да води едночасово предаване с Генка Шикерова.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.