Home » Свят » Македонските медии: България да се извини за клането във Ваташа
България да се извини за клането във Ваташа

Македонските медии: България да се извини за клането във Ваташа

След споровете по оста София – Скопие: Чий е Гоце Делчев? Кога да се празнува? Македонските медии излязоха с поредица от материали за годишнина от кървав инцидент в село Ваташа, научи 365novini.

„Нова Македония“ публикува статия, като още в заглавието пише: „България да се извини за клането във Ваташа в знак на „добросъседство“.

В историческите справки пише, че на 16 юни 1943 година българска военна част, под командването на генерал Любен Апостолов от Крива Паланка, разстрелва край село Ваташа, при провеждана в района прочиствателна операция, 12 млади комунисти, заподозрени, че са ятаци на комунистическите партизани.

Скопските издания призовават българските власти, в лицето на президента Радев и премиера Борисов, да се извинят.

„Българският премиер Бойко Борисов, преди да смени учебниците по история и да направи македонската комисия, ръководена от академик Драги Георгиев, да напише, че българите не са фашисти и окупатори, а освободители на Македония, трябва да се поклони пред паметника във Ваташа, извинявайки се за клането, което българската държава извърши на 16 юни 1943 г., брутално убивайки 12 млади мъже, сред които има деца, и по на 15 години“, пише „Нова Македония“.

„Ако е за добросъседски отношения, а не за изтриване на съседи и тяхната история, българският премиер Бойко Борисов трябваше да пристигне в Македония в неделя, 16 юни 2019 г. и да се извини публично за клането, което страната му извърши в този ден. Преди 76 години, в село Ваташа, Община Кавадарци, дванадесет младежи са били убити само защото са били македонци. На 16 юни 1943 г. българските фашисти застреляха Перо Илов, който беше на 15 години, Ванко Гурев, Данко Давков, Илия Димов, Ристо Гондев, Блейз Ицев, Пане Мешков, Герасим Матаков, Диме Чекоров Пане Юнов, Фечо Попгоргиев, Васо Хаджи – Йорданов. След капитулацията през 1944 г. „добросъседската“ държава на премиера Борисов признава клането, като предава на Македония преките извършители на стрелбата“, подчертават още изданито.

На свой ред Благой Нацовски, един от най-известните македонски оперни певци, също настоя за официално извинение от страна на България заради „фашистката окупация на Македония по време на Втората световна война“.

„Днес прочетох изявления на български националисти и не мога да се начудя на техните мъгляви обяснения. Особено е абсурдна частта, в която те отричат фашистката окупация на Македония. Искам да припомня какво се случи преди 76 години в местността Моклище, Тиквешко. Дано в знак на приятелство българският президент се поклони пред паметника във Ваташа и да се извини на целия македонски народ за такива престъпления, които са се случвали в миналото“, заяви Нацовски във видео, цитирано от агенция МКД.

Десетки македонски историци вече се обявиха срещу преговорите в Комисията за културно наследство между двете страни. Те настояват за отстояване на македонската история.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.