Home » Свят » Лекарство за няколко лева може да се окаже спасението от вируса
Лекарство за няколко лева може да се окаже спасението от вируса

Лекарство за няколко лева може да се окаже спасението от вируса

Евтин антидепресант може да бъде следващото оръжие в борбата срещу COVID-19. Приемането на флувоксамин в първите дни след изявяването на симптоми на коронавирусна инфекция може да намали риска от влошаване и последваща хоспитализация.

Това показват данните от бразилско проучване, публикувано в авторитетното медицинско списание „Лансет“.

Данните показват, че 10-дневен курс на лечение е намалил риска от хоспитализация при 2/3 от участниците в проучването, а смъртните случаи са ограничени до под 10%.

Какво представлява флувоксиминът

Флувоксамин обикновено се предписва на пациенти с обсесивно-компулсивно разстройство. Препаратът повишава нивата на серотонин.

„Антидепресантът потиска възпалението, предизвикано от COVID-19“, казва детският психиатър Анджела Райерсен от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Тя решава да тества флувоксамина за лечение на коронавирусна инфекция, докато разглежда медицинската документация от нейното боледуване в началото на пандемията.

Докторът по инфекциозни заболявания и изследовател в Медицинския факултет на Университета на Минесота в Минеаполис Дейвид Булуер, посочва, че препаратът се предписва на пациенти от поне две десетилетия, има го във всяка една аптека в Съединените щати и струва 10$.

Той уточнява, че ако флувоксаминът започне да се използва масово, това ще спести милиони на здравната система. Дава пример с друго лекарство, което се използва за лечение на коронавирус – молнупиравир. Петдневен курс на лечение с него струва 700$ по думите на медика.

Изпитанията са проведени в периода януари-август тази година. 741 пациенти са приемали антидепресанта, а 756 – плацебо. Средната възраст на участниците е 50 г. (от 18 до 102 г.), а 58% от тях са били жени. Всичките са били неваксинирани.

В плацебо групата 119 пациенти или 15,7% са развили усложнения, изискващи хоспитализация. За сравнение, 79 души от другата група или 10,7% от пациентите на флувоксамин развиват тежки симптоми на COVID-19. Изводът е, че антидепресантът намалява с 32% риска от хоспитализация и намалява смъртността с 91%.

Като страничен ефект е отбелязано, че около 3/4 от пациентите, взимали лекарството, са се оплакали от стомашно-чревни проблеми.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.