Home » България » Климатологът проф. Георги Рачев: Май идва с дъжд и мълнии
Май идва с дъжд и мълнии

Климатологът проф. Георги Рачев: Май идва с дъжд и мълнии

Чакат ни три хубави дъждовни дни за Деня на труда – 1 май, и свързания с него удължен уикенд, каза климатологът проф. Георги Рачев, научи 365novini.

Ще има доста дъжд, по-малко слънце и сравнително топло време. Максималните температури ще са над 20 градуса.

„Започва летният сезон. Май и юни са върхът на купесто-дъждовната облачност и свързаните с тях процеси – светкавици и гръмотевици, чието обединено наименование е мълнии. Но за това пък на Гергьовден ще има изобилие от слънце. Още след 4 май предстои много хубаво време – слънчево и топло. Искрено се надявам, че в четвъртък и петък ще повали и в Източна България, тъй като особено в Североизточна България има крещяща нужда от валежи.

Иначе нищо фантастично няма в това, че ще гръмне тук-таме, време му е. Още повече, българите са казали, че по Гергьовден дъждът е злато. Но на самия 6 май засега не се очертава дъжд“, прогнозира проф. Рачев.

По думите му хубавото и слънчево време при всички положения от природна гледна точка ще потисне разпространението на коронавируса. За него е убийствена ултравиолетовата радиация на слънцето. Неговата светлина буквално трепе Ковид-19, подчерта той и допълни, че слънцето го убива дори в малки дози.

Известно е, че всички вирусни инфекции са с много по-малък интензитет през лятото.

В последните дни на април стартира и сезонът за борба с градушките, уточняват специалисти. Над 18 000 ракети са подготвени в общо 261 ракетни площадки. Шест метеорологични радара вече следят обстановката над страната.

ретро

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.