Водещите новини
Home » България » Климатологът проф. Георги Рачев: Май идва с дъжд и мълнии
Май идва с дъжд и мълнии

Климатологът проф. Георги Рачев: Май идва с дъжд и мълнии

Чакат ни три хубави дъждовни дни за Деня на труда – 1 май, и свързания с него удължен уикенд, каза климатологът проф. Георги Рачев, научи 365novini.

Ще има доста дъжд, по-малко слънце и сравнително топло време. Максималните температури ще са над 20 градуса.

„Започва летният сезон. Май и юни са върхът на купесто-дъждовната облачност и свързаните с тях процеси – светкавици и гръмотевици, чието обединено наименование е мълнии. Но за това пък на Гергьовден ще има изобилие от слънце. Още след 4 май предстои много хубаво време – слънчево и топло. Искрено се надявам, че в четвъртък и петък ще повали и в Източна България, тъй като особено в Североизточна България има крещяща нужда от валежи.

Иначе нищо фантастично няма в това, че ще гръмне тук-таме, време му е. Още повече, българите са казали, че по Гергьовден дъждът е злато. Но на самия 6 май засега не се очертава дъжд“, прогнозира проф. Рачев.

По думите му хубавото и слънчево време при всички положения от природна гледна точка ще потисне разпространението на коронавируса. За него е убийствена ултравиолетовата радиация на слънцето. Неговата светлина буквално трепе Ковид-19, подчерта той и допълни, че слънцето го убива дори в малки дози.

Известно е, че всички вирусни инфекции са с много по-малък интензитет през лятото.

В последните дни на април стартира и сезонът за борба с градушките, уточняват специалисти. Над 18 000 ракети са подготвени в общо 261 ракетни площадки. Шест метеорологични радара вече следят обстановката над страната.

ретро

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook