Home » Свят » Гурбетчията: Прати наша ракия, тук цената е 15 евро за бутилка!
Гурбетчията: Прати наша ракия тук цената е 15 евро за бутилка!

Гурбетчията: Прати наша ракия, тук цената е 15 евро за бутилка!

Луканка от Родопите и в магазина в Хага, но…

„Къртят парата, къртят! Собственици на магазини с български стоки карат автомобили за по 200 000 евро! Поръчваме си по кашон мастика да ни пратят роднини, че тук една бутилка е 10-15 евро“-така говорят нашенци на гурбет в Холандия.

Всичко може да се намери в БГ хранителни магазини в градовете с големи родни диаспори. Бусове пък всяка седмица зареждат родна стока, която потегля за „Ниската земя“, Германия, Белгия, Италия, Великобритания…

Цените на всички български стоки са що-годе същата цифра като в магазинната мрежа в Родината, но с „евро“ вместо лева на етикета. Ако бутилка мастика в Кърджали и Смолян се купува средно за 7-8 лева, то в български магазин в Хага е изложена за 10 евро. Щандовете са пълни с всички видове роден алкохол. Бурканче лютеница върви за 5 евро, вафлите за по 2,50-3 евро, разказват нашенци.

Родопски гурбетчии слагат на масите си дори дълготрайни колбаси, внос от… Кърджали, произведени в сърцето на Източните Родопи.

„Някои от магазините са отворили врати преди двадесет години. Завъртат огромен оборот от гастарбайтери от Източна Европа. Но и от местни хора. Най-много, разбира се, пазаруват български граждани. Самите собственици имат бусове, които зареждат почти всяка седмица“, казват родопски гастарбайтери.

Превозвачи от региона от десетилетия също въртят бизнес с родни стоки. Кашони с лютеница, алкохол, буркани туршия пълнят бусовете при всеки курс. Стоката се разпродава на мига след пристигането. Естествено-в евро.

„Другият, по-евтин вариант, е да поръчаш на роднини у дома. Да пратят един кашон ракия, дори може и бидон кисело зеле“, споделят нашенци.

Източник: rodopi24

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.