Home » Здраве » Фитнес залата няма да ви помогне да отслабнете, ако правите тези грешки
Фитнес залата няма да ви помогне да отслабнете ако правите тези грешки

Фитнес залата няма да ви помогне да отслабнете, ако правите тези грешки

Експерти посочват често допусканите грешки, които ви пречат да отслабвате във фитнес залата, като дават и възможните за тях решения.

Не следите хранителния си режим
В отслабването няма магия. Докато консумирате по-малко калории, отколкото изразходвате, ще отслабнете. Ако не сте променили хранителния си режим и продължавате да преяждате, не очаквайте килограмите да се стопяват.

Решение: Хранителният режим допринася 80% успех за отслабването, така че трябва напълно да преразгледате менюто си. Най-ефективният начин е да изчислявате калориите с калориен калкулатор, за да проследявате динамиката на промените в теглото и да коригирате диетата.

Подценявате калоричното съдържание на диетата
Редовно броите калориите и очаквате кантарът да показва по-малко, но това не се случва. Вероятно грешите в изчисленията си.

Повечето хора подценяват съдържанието на калории в диетата си. В едно изследване експериментите (1) показват, че субектите не заявяват честно колко и какво са яли, дори и да знаят, че ще бъдат проверени повторно.

Възможно е и да не броите всякакви дреболии, като хапване на няколко ядки, отхапване от бургера на партньора ви, дояждане на лъжица супа след детето ви. Тези похапвания са лесни за натрупване на прилично количество калории.

Грешката може да бъде допусната и от мързел, и от нежелание да се броят калориите. Например обядвате салата Цезар, без да поискате информация за калориите в нея. В 200 г салата може да има както 250 калории, така и 343 при използване на всички съставки в Burger King.

Решение: Водете отчет за калориите. Не сте на училище, никой няма да ви постави лоша оценка за преяждане. Когато става въпрос за отслабване, важно е да бъдете честни със себе си.

Отрязвате твърде много калории
Изглеждало би, че всичко е логично: колкото по-малко ядете, толкова по-бързо отслабвате. Максимално сте ограничили калориите и чакате да се появят изпод слоя мазнини първите плочки. Но твърде строгата диета е изпълнена със сривове дори за човек със стоманена воля. Вместо да се движите плавно и безопасно към набелязаната цел, вие принуждавате тялото да гладува.

Организмът ви няма достатъчно енергия дори за основните процеси като сърцебиене, храносмилане, метаболизъм. Но той знае как да се защитава по свои собствени начини. И сега, след седмица на краставици, вече ядете торта с мисълта „хамбарът изгоря, изгоря и хижата“.

Вероятно ще отслабнете. Но щом се отпуснете малко, килограмите ще се върнат. Учените определят ​​резултата от строгите диети като „йо-йо ефект“ – хвърляте играчка и тя със сигурност ще се върне при вас. Същото се случва и с теглото.

Решение: Приемете, че отслабването не е спринт, а маратон. Следователно, трябва правилно да разпределите силите си върху всички участъци от пътя, за да стигнете до финалната линия. Намалете средния дневен прием на калории с 10-15% и не бързайте.

Надценявате натоварването
Започнали сте да ходите на фитнес и си мислите, че сега можете да хапвате висококалорични ястия или тлъсто свинско месо. Но упражненията във фитнес залата не изразходват толкова много енергия, колкото бихте искали.

Приблизителни изчисления (2) показват, че за час бягане със скорост 8 км/ч човек с тегло 75 кг ще изгори около 600 калории, за час активно вдигане на тежести – 225 калории. Това, което сте изразходвали цели 60 минути е лесно да върнете за 5 минути с една кифла.

Решение: Когато изчислявате средното дневно съдържание на калории, използвайте коефициента на активност.

Намалявате ежедневните си дейности
Някога сте се разхождали за час-два часа преди лягане, карали сте колело през уикендите и като цяло сте водили активен начин на живот. Но сега си мислите, че вече тренирате достатъчно във фитнеса, така че прекарвате свободното си време на дивана.

Намаляването на домакинската активност може да бъде фатално за теглото ви. Именно тя ви гарантира (3) изразходването на калории през целия ден. Тренировките във фитнеса не компенсират този разход на енергия.

Решение: Водете нормален начин на живот и не пропускайте възможността да изразходвате допълнителни калории, като поне се опитате да ходите по-често.

Не тренирате достатъчно
Това, че всеки ден ходите на фитнес, не означава нищо. Ако успявате да правите селфита и да обсъдите последните новини с приятелка или приятел, но в същото време тениската ви не се намокри дори в областта на подмишниците, не очаквайте да отслабнете или да увеличите мускулите си.

Решение: Платете за няколко сесии с фитнес треньор, за да ви напише тренировъчна програма или създайте свой собствен режим за отслабване. Трябва да имате ясно разбиране за това, което правите във всяка тренировка и осезаем напредък във вдигането на тежести, броя на повторенията или сериите, увеличаването на скоростта.

Използвани източници:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1454084/
2. http://www.myfitnesspal.com/exercise/lookup
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279077/

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.