Водещите новини
Home » Свят » Евтино море в Гърция ли: Ето какви цени ви очакват това лято
Евтино море в Гърция ли

Евтино море в Гърция ли: Ето какви цени ви очакват това лято

Преценете дали да отделите тази сума за почивка навън или е по-изгодно по родното Черноморие 

Гърция е все по-желана дестинация от българите за летните им почивки, научи 365novini. Сърби, унгарци, германци и българи са най-многобройните туристи през летния сезон в южната ни съседка, предава news.bg.

Но има един въпрос, който вълнува всички туристи, а именно – какви са цените на по-големите и по-малките пазари на храни, колко струват бензинът и таксите?

Цените на храните в ресторантите варират в зависимост от местоположението и привлекателността на курорта. Така, например, популярното гръцко сувлаки се продава от 2.5 до 3.0 евро, бирата от 300 мл струва от 3 евро или повече, порция пържени картофи се таксува за 4.5 евро, а известната порция „Бифтеки“ струва 6 евро. Прочутата „гръцка салата“ в ресторантите се продава от 5 до 6 евро и струва повече на по-атрактивните места, пише Portalb.mk.

Цените на хранителните продукти в магазините според някои служители са намалени в сравнение с миналия сезон и поради основна причина е намаленият данък от 23% на 13% .

„Чрез намаляване на данъка от 23% на 13% за някои продукти, ние свалихме цените за шоколад, бонбони, сладкарски изделия, сметана, тестени изделия. Имаме, например, 300 грама гръцки крем, който струваше 2 евро, а сега се продава за 0,99 евро“, обяснява продавач на един от по-малките магазини.

В магазините цената на безалкохолните напитки, газирани и негазирани, варира от 0,63 евро до 0,80 евро. В магазините цената на местната и вносна бира не се различава значително, така че бирата от 500 мл струва 1,25 евро или 1,39 евро за вносна. Шоколадово мляко от 500 мл на основните пазари се продава за 1,70 евро, докато кисело мляко от 200 мг струва около 1,20 евро.

Известните гръцки хлебни изделия от 100 до 200 грама се продават от 0,44 евро до 0,70 евро в зависимост от пълнежа, а популярните разточителни гръцки сарми „от 280 грама порцията по 1,54 евро в по-големите магазини до 1,60 евро в по-малките магазини. Литър зехтин се продава на цена от 3,99 евро.

Само на магистралата Егнатия, която свързва Изтока и Запада на Гърция, т.е. от турската до албанската граница, има голям брой пътни такси, но новата част на магистралата, която изобилства с тунели, все още няма тол бариери. Част от гърците, с които разговаряхме, заявиха, че правителството на Гърция скоро планира да построи нови пунктове за събиране на такси.

Цените на пътните такси варират в зависимост от вида на превозното средство и местоположението, така че можете да платите такси от 1,20 евро до 2,40 евро за кола, която се движи по този път.

По-скъпите пътни такси са по Егейската магистрала, водеща до популярните места за почивка като Лептокария и Пеласгия, които също са много посещавани от българи. По този маршрут цените на пътните такси стигат до 4 евро.

В Гърция събирането на пътни такси не е автоматизирано и не е възможно да се плаща с карта. Бензинът и това лято се продава на „европейски цени“. Така литър суперевро 95 се продава за 1,64 евро, бензин 100 струва 1,85 евро, а цената на дизела е 1,36 евро на литър.

Гърция е една от най-атрактивните дестинации и за македонските туристи – повече от 1 милион граждани на Република Северна Македония са посетили страната миналата година.

flagman

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.