Водещите новини
Home » Живот » Ето какво казал един легендарен чевермеджия на бай Тошо в Родопите. (Истинска история от чевермето до асфалта)
Ето какво казал един легендарен чевермеджия на бай Тошо в Родопите. (Истинска история от чевермето до асфалта)

Ето какво казал един легендарен чевермеджия на бай Тошо в Родопите. (Истинска история от чевермето до асфалта)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Чевермеджиите в Родопите са били хора на невероятна почит и уважение. Чевермето като представително ястие е трябвало да бъде добре приготвено, а затова се искал завиден майсторлък.

Това е Мехмед Кърджалиев от село Кутела, по-известен като „Мазан Метьо“. Той отдавна не е между живите, но веселите истории за него са десетки и все още с охота се разказват от неговите съселяни и живи роднини.

Мазан Метьо е бил чест гостенин на посещенията на Тодор Живков (двамата са на снимката в дясно) и Пенчо Кубадински в Родопите, особено в местността Хайдушки поляни. Един от емблематичните „мохабети“ Метьо е казал на Тодор Живков, когато правейки чеверме, първият в държавата го попитал:

– Е, Метьо, как си?

– Добре съм, другарю Живков. И аз като вас – от чеверме на чеверме!

Разбира се, тези му думи били посрещнати с шега и усмивки, но е факт, че заради невероятния си майсторлък Мазан Метьо е бил приеман с изключително уважение от хора на всякакво държавно ниво.

Своят прякор „Мазан“, бай Мехмед е получил заради друг духовит „лаф“. Правейки отново чеверме за Тодор Живков на Хайдушки поляни, Живков го помолил да му намаже една филийка с мазнинката от чевермето.

– Бе, да ти намажа аз, другарю Живков, ама ти ще „мазнеш“ ли пътя до Кутела с асфалтчек?

И така бил асфалтиран пътя до селото, та до днес асфалтът е така „мазнат“, че дупчица няма.

Източник: Опознай България

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.