Home » България » Експрезидентът Георги Първанов: Големите пари се въртят под рафта, всичко е схема
Експрезидентът Георги Първанов

Експрезидентът Георги Първанов: Големите пари се въртят под рафта, всичко е схема

Няколко седмици поред гледаме как партиите занимават обществото със собствено партийните си въпроси. Има толкова значими проблеми, а ние сме се вторачили в субсидиите. Това заяви пред bTV президентът (2002-2012) Георги Първанов по темата за намаляване на партийните субсидии, научи 365novini.

„Големите пари се въртят под рафта и те определят вота“, категоричен беше Първанов.

„Всичко е схема. Кампанията, която вече е сведена до минимум, е имитация“, добави той. По думите му, вече няма истинска предизборна кампания.

„Левицата е в криза. Трябва да си го кажем. Трябва консолидация в БСП, но и на цялата левица“, смята той. „Дано Корнелия Нинова да има скрит ход за обединение на левицата“, каза той.

Първанов отговори и на критиките на лидера на БСП: „Тя влезе в БСП през задния вход, един наш другар я хвана за ръка, преведе я през барикадата и направи заместник-министър при нас“.

Първанов, който е историк, коментира и преговорите със Северна Македония и споровете относно Гоце Делчев. Относно признанието на македонския президент Стево Пендаровски, че Гоце Делчев е българин, той каза: „При каквито и мотиви да го правят, това е историческо постижение, безпрецедентна стъпка“.

„Много важно е, че се признава, че Делчев е българин. Но това не е достатъчно. Ние трябва да погледнем цялото. Аз настоявам тази българо-македонска историческа комисия веднага да разгледа изявлението на президента Пендаровски и да се произнесе по него“.

Според Първанов, трябва да се приеме документ, който да приеме българския характер на областта Македония и да посочи, че с времето освободителната борба там се утвърждава като борба за независима македонска държава.

„Македонизмът преди войните има анти-сръбски характер. Той е средство за противопоставяне на стремеж за присъединяване към Сърбия“, обясни той.

По друга тема – за закупуване на самолетите F-16, той заяви, че е по-добре парите за тях да се инвестират в икономиката, в технологично развитие, в дребния и средния бизнес. „Не дори да ги хвърляме за заплати и пенсии, което също е изливане на вода в пясъка“, смята той.

Според него, АЕЦ „Белене“ може да работи и хората да не се притесняват дали няма да се повиши цената на тока. Според него, причините за повишаването на цените са неизгодните договори с „американските Марици“.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.