Home » Свят » Експерт, предвидил пандемията: Най-лошото може да предстои след 6-12 седмици
Експерт предвидил пандемията: Най-лошото може да предстои след 6-12 седмици

Експерт, предвидил пандемията: Най-лошото може да предстои след 6-12 седмици

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Един от водещите световни експерти по епидемиология – Майкъл Т. Остерхолм, направи песимистична прогноза за пандемията за следващите от 6 до 12 седмици.

Той предупреди, че най-лошото може да предстои. Необходимо е хората да осъзнаят, че през следващите седмици инфекциите с COVID-19 ще се увеличат значително.

„Изключително съм загрижен, че през следващите от 6 до 12 седмици ще видим такава ситуация с тази пандемия, различна от всичко, което сме виждали до момента“, отбеляза Остерхолм предд CNN.

Експертът предсказа коронавирусната пандемия през 2017 година в книгата си „Смъртоносната заплаха“.

COVID-19 зарази повече от 96 милиона души по целия свят и уби над два милиона пациенти, като отслаби здравните системи, предизвика сериозна икономическа криза в много страни.

В интервю за CNN съветникът на Джо Байдън по въпросите на коронавируса обясни във вторник, че през следващите седмици пандемията може да се промени и ще видим нещо безпрецедентно с разпространението и на новите варианти на вируса, появили се във Великобритания, Бразилия и Южна Африка. Това значително ще увеличи инфекциите.

На въпроса на журналиста от CNN Алисин Камерота дали администрацията на Байдън може да направи нещо, за да предотврати подобно възможно влошаване, Остерхолм каза, че един от основните проблеми е, че „повечето хора все още не осъзнават“ какво точно предстои. Затова първата стъпка е „да накараме хората да разберат, че това ще се случи, че ще видим значително увеличение на случаите. Въпросът е с колко“. Втората стъпка, според експерта, е прилагането на повече ограничения.

Въпреки намерението на новия президент Байдън да ускори ваксинацията в САЩ и да бъдат приложени 100 милиона дози ваксина през първите му 100 дни в длъжност, епидемиологът твърди, че „не можем да накараме ваксината да пристигне много по-бързо“. Ето защо той препоръча да се приложат още мерки възможно най-скоро.

„Ще има разлика дали ще се реагира сега или по-късно“, предупреди той.

Eпидемиологът отдавна предупреждава, че ще се появят нови огнища на болестни инфекции и посочва нов грипен вирус, който може да причини друга глобална пандемия. Тя също може да има опустошителен размах като така наречения „испански грип“през 1918 и 1919 г., причинявайки между 50 и 100 милиона смъртни случая по целия свят.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.