Home » България » Доц. Георги Бърдаров: Когато нямаш доверие на държавата, не вярваш и във ваксините
Доц. Георги Бърдаров: Когато нямаш доверие на държавата не вярваш и във ваксините

Доц. Георги Бърдаров: Когато нямаш доверие на държавата, не вярваш и във ваксините

– Доц. Бърдаров, сблъскваме се с един феномен – заобиколени сме от опасния коронавирус, а половината българи отказват да се ваксинират, други пък изобщо не вярват в съществуването на ковид. Какво е вашето обяснение?

– Започвам с обяснението, което мен ме притеснява най-много. Това е тоталното недоверие в институциите в България. Хората тук просто не им вярват! Хвърлете поглед във форумите, свързани с преброяването, и ще видите смайващи твърдения, като това, че едва ли не пак ще ни чипират. А преброяването е нормално и естествено нещо. Ниският процент ваксинирани идва от тоталната загуба на доверието в институциите в България. Те тук не са авторитет.

Навсякъде в нормалния свят, където съм бил и аз, когато институциите казват нещо, хората им вярват. Разбира се – коректив е и гражданското общество. Второто обяснение е, че българинът си е на принципа от нашата народопсихология: „Те ли ще ми кажат!”. Не знам колко го има това в другите народи, но основното е недоверието в институциите. Оттам се получават всякакви спекулативни тези – чипиране и т.н. За да има една нормална държава, трябва да има доверие в институциите.

– Друг парадокс – българи идват от другия край на света, за да си купят фалшиви сертификати за 400 – 500 лева. Все едно четем за герои на Илф и Петров!

– Не само това – от друга страна, продаването на такива фалшиви сертификати е престъпление! То е абсурдно! Пандемии е имало в цялата човешка история и те са типично явление. Начинът за борба с тях е или създаването на стаден имунитет, или ваксинацията. Това да дадеш пари да си купиш фалшив сертификат, при условие че ваксинацията отнема две минути и е безплатна, е абсурдно.

Аз не мога да го разбера и това ме поразява. У българина е останала една ​ганьовска черта – той е все по-хитрият! Все ще намери начин да заобиколи закона. Само че това изхитряне е за сметка на собственото ти здрави и това на семейството ти. Това е друга черта от народопсихологията ни – ние ще вземем някакви пари и ще купим всичко.

– Чакаме ли демографски изненади в преброяването?

– Това също е доста спекулативно ​- видите ли, преброяването ще даде нещо сензационно и от това ще има някакъв политически акт. Това се прави във всяка държава всеки 10 години. Преброяването ни дава една по-пълна и цялостна картина на основните демографски процеси. А ние си ги знаем ​-България намалява годишно с 40 – 50 хиляди души. Знаем, че сме на едно от първите места по смъртност ​- не само в Европа, но и в света. В България ние акцентираме върху два проблема, които не са проблеми. Първо ​- ниската раждаемост. Тя е ниска, но тя в целия западен свят така върви. В Италия например е много по-ниска. Другото е намаляването на населението в абсолютни бройки. Да – то намалява, но не това е притеснителното.

Притеснителното е, че се променя самата структура на населението. Дали сме 9 милиона или 5 милиона, няма толкова значение. Имаме драстичен вертикален демографски дисбаланс, който е нелогичен. Имаме една от най-ниските средни стойности на продължителност на живота. Ние сме предпоследни ​- само Латвия е след нас. И второ е застаряването на българите ​- липсва младо и активно население. Висока е и смъртността, беше 16,5 промила преди пандемията, което ни прати на първо място в Европа. Сега последната стойност, която имаме, е 18,2 промила. Гоним 20 промила смъртност – това е на ниво африкански и азиатски държави!

– Възможно ли е с икономически мерки да се промени плачевната демографска картина у нас? Мнозина дават за пример Унгария, където насърчават с финансови бонуси раждането на повече деца.

– В Унгария, където с чисто икономически мерки стимулират раждаемостта, мръднаха съвсем малко нагоре. Въпросът е, че даването на повече пари за всяко дете не е достатъчно. Трябва да се инвестира върху другите показатели. Мерките трябва да са към увеличаване на доходите и реализация на младите хора ​- тоест да повишим дела на младото активно население. Дори да раждат по 1 – 2 деца. Тук се спекулира, че всяка година са родени по-малко бебета. От 10 години раждаемостта у нас е абсолютно стабилна – просто намалява детеродния контингент. Намаляват хората, които раждат. Затова трябва да вдигнем тяхната бройка.

– С високия процент възрастно население ли се обяснява най-вече високата смъртност?

– Не е само с това – в Испания и Италия средната продължителност на живота е със 7-8 години по-голяма, отколкото е в България, макар и там да има много възрастно население. Причината е акумулиране на възрастно население, съчетано със състоянието на здравната система и бедността. В Северозападна България има много възрастни хора, които не могат да превентират лечими заболявания. У нас хора умират от болести, които в нормалния свят са лечими.

– Не опираме ли пак до народопсихология – българинът отлага до последно ходенето на лекар, дори да подозира за проблем?

– Причината е и състоянието на здравната система, и това, че отлагаме до последно. Не сме възпитани на това още от деца, че едно от нещата, които са важни, е да си правим профилактичн​и прегледи. Другото ​- в Северозападна България правихме демографско проучване и се оказа, че има само две болници ​- едната в Белоградчик, а другата във Видин. Едната заради дългове бе пред закриване. Тук достъпът до здравни услуги е силно редуциран – ти като живееш на 50 – 60 километра от най-близката болница при тази инфраструктура, за каква профилактика ще се грижиш! Това е комплекс от фактори, но един е водещ.

– Това, че в един цял район има само две болници, не е неразрешим проблем.

– Така е. Въпросът е, че нямаме критични промени към две от основните системи, които определят една държава – здравна и образователна. В тези основни социални системи има големи проблеми, а те определят демографската картина. Вчера на конференция обяснявах на представителите на Еврокомисията, че ние се нуждаем от дълбока реформа в образователната система, която да е адекватна на съвременния свят и на пазара.

Ние произвеждаме кадри, които, като отидат на пазара на труда, тепърва започват да ги обучават. Второто е демотивирането на младите хора още от средното и висшето образование да останат в България. В образователната система, в която има пряк поглед ​- в здравната нямам, работят изключително качествени хора ​-говоря за преподавателите. Затова трябва да се променят не учебните програми, а философията на системата. Давам пример с Финландия, която от най-бедната губерния на Русия днес е водеща във всички елементи. Дължат успехите си изцяло на образователната си система. И надписът на сградата на Министерството на образованието в Хелзинки е: „Имаме два пътя – да подготвим децата за изпитите или за живота! Ние избираме втория път“.

– Знаете ли кое е най-доброто финландско училище? Това, което е най-близко до вас! Как всичките им училища са на едно ниво?

– Те не твърдят, че училищата им са на едно ниво – то си е факт! Там има пълна равнопоставеност между ученици, дисциплини. В България направиха това в Община Бургас ​- аз работих по този проект. Стартира с първи и втори клас ​-догодина става и за трети клас. Всички класни стаи на територията на цялата община са напълно еднакви – изглаждат еднакво, направени са с еднакви материали. За това инвестираха от бюджета на Общината.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.