Home » България » Д-р Пенков съобщи страхотни новини за К-19, които ще зарадват милиони българи
Д-р Пенков съобщи страхотни новини за К-19

Д-р Пенков съобщи страхотни новини за К-19, които ще зарадват милиони българи

Оксфордската ваксина срещу COVID-19 ще е в България около Нова година, разбра 365 Новини.

Най-напред от нея ще се възползват безплатно рисковите групи – хора с хронични заболявания и възрастните. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от „Труд„.

“Силно се надявам по Нова година ваксината да е в България. Фирмата е изключително отговорна и се полагат всички усилия за пълна безопасност на препарата, който предстои да бъде регистрират от Европейската агенция по лекарствата.

България има договорка да получи 2,5 милиона броя от препарата основно за рисковите групи – с придружаващи заболявания и възрастни хора”, каза още Пенков. Попитан дали в Бразилия след смъртен случай на 28-годишен мъж тестването на ваксината е спряно, той съобщи, че вече има доказателства, че мъжът е бил от плацебо групата.

На 28 август ЕК съобщи, че е подписала договор от името на страните членки с британския фармацевтичен гигант AstraZeneca за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната ваксина срещу новия коронавирус. Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните членки.

Публикация в “Сън” от днес (виж долу) съобщи, че здравните власти в Обединеното кралство се подготвят за пускането на ваксината на AstraZeneca за населението малко след Коледа. Прогнозната цена на доза ваксина за страните от ЕС е 1,78 евро.

Заради увеличаващия се брой заразени с коронавирус в страната ни, здравното министерство препоръча всички болници да се създадат стаи, в които да се изолират хора, докато се установи дали пациентът има коронавирус, или не.

Всички лечебни заведения трябва да открият отделения за COVID-19. Ако не направят това, предстои спиране на финансирането им от НЗОК. Това ще е записано в бюджета за догодина.

Проучване на университета в Бристол: Оксфордският серум „действа идеално“ срещу заразата

Ваксината срещу коронавирус, разработвана от Университета в Оксфорд и фирмата AstraZeneca, за която Европейската комисия е сключила договор за доставка на 300 млн. дози, “действа идеално” и изгражда силен имунитет. Това констатира проучване на учени, водени от Университета в Бристол, цитирано в английското издание “Сън”.

В момента тестовете са препарата са във фаза 3, когато той се инжектира на хиляди доброволци. При успешно приключване на тази фаза следва одобряването є за масово прилагане, последен етап от разработката.

Досега препаратът премина успешно първите три фази (виж таблицата). В момента се намира във фаза III и се инжектирана на 18 000 доброволци в САЩ, Великобритания, Бразилия и ЮАР. Тя се вкарва в организма в две дози.

По-ранните тестове показаха, че препаратът успешно и безопасно задейства имунен отговор в организма на доброволците. Обикновено във ваксините се използва отслабен вирус или малки количества от него, но новаторският препарат, разработван в Оксфорд, предизвиква организма сам да създаде известно количество от вируса.

Изследователите от Университета в Бристол считат, че тази нова техника действа успешно срещу коронавируса.

“Сега знаем, че ваксината прави всичко, което очаквахме, а това са добри новини в борбата ни срещу болестта”, казва д-р Матюс от Факултета за клетъчна и молекулярна медицина от Университета в Бристол, начело на екипа.

Здравните власти в Обединеното кралство обявиха преди дни, че се се подготвят за пускането на ваксината за населението малко след Коледа.
Хронология

Един от доброволците в пробите на ваксината – бразилският д-р Жоао Педро Фейтоза, почина от усложнения от коронавирус, докато участваше в тестовете на препарата. Смята се, че лекарят не е получил доза от ваксината, а е бил инжектиран с безопасно пласебо, както предвижда технологията на пробите.
Миналия месец Astra­Zeneca спря опитното проучване на ваксината след като доброволец от Великобритания бе приет в болница с подозрения за неврологично усложнение. 2 дни по-късно, след като изследователите проучиха какво точно се е случило с доброволеца, тестовете в Обединеното кралство бяха подновени.

Предполага се, че страните от Европейския съюз ще получат тази ваксина между декември 2020 и юни 2021 г., като разпределението ще е според твърд процент от населението.

В момента по света 48 различни ваксини срещу коронавирус преминават клинични тестове, 11 от тях са във финалната им фаза. Експертите са убедени, че ваксина скоро ще има, и то не само една.

Тепърва ще се установява колко дълго ще трае защитният ефект на ваксината срещу заразата.


Правила в столицата

Алгоритъм при COVID-19 спуснаха на училищата в София

Алгоритъм за бърза реакция в случай на заразено с COVID-19 дете, ученик или човек от персонала вече имат училищата и детските градини на столицата. Това съобщи във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Правилата са написани от Столичната здравна инспекция и приети с решение на Софийския оперативен щаб. Целта е да улеснят директорите на детски градини, ясли и училища с ясни стъпки, които трябва да следват.

Такъв алгоритъм се изготвя и за ръководителите на социалните домове, пояснява Фандъкова. Според правилата детето или ученикът с положителен резултат за COVID-19 незабавно се освобождава и се извежда от образователната институция за поставяне под домашна карантина.

Освобождават се и се поставят под домашна карантина лицата, били в продължителен контакт със заразения ученик/дете: 2 дни преди появата на оплаквания или 2 дни преди вземането на проба за изследването метода PCR при безсимптомно носителство.

Кметът на София Йорданка Фандъкова напомня, че екипите на полицията и Столичен инспекторат започват засилени проверки на нощни заведения и дискотеки. Целта е контрол на изискването за намален капацитет – един човек на 2 кв. м. от търговската площ на обекта.

От понеделник, 26 октомври, пък се възобновява помощта за купуване на продукти от първа необходимост за възрастни самотни и болни хора. “Целта на инициативата ни е да намалим необходимостта от излизане на възрастните хора, като служители на аварийното звено на общината пазаруват вместо тях”, казва Фандъкова.

Зоя Паунова, изпълнителен Директор на “AstraZeneca”-България: Договорът предвижда доставките да започнат до края на годината

Договорът между AstraZeneca и ЕК, който надгражда споразумението EU Inclusive Vaccine Alliance и който подкрепя производството на 400 млн дози от потенциалната ваксина на Университета Оксфорд, предвижда доставките да започнат до края на годината.

AstraZeneca се ангажира да работи с правителствата и ключовите партньори в разработването и получаването на регулаторно одобрение на една ефективна ваксина колкото е възможно по-бързо.

Доц. Андрей Чорбанов, имунолог oт БАН: Това, че организмът реагира, не означава, че ще бъдете предпазени

Ако ваксината на AstraZeneca е в България до 3-4 месеца, това би означавало изключително съкратени и спестени процедури. Срокът е три-четири месеца не е реалистичен за нито една от ваксините, които са в етап на клинични изпитвания.

Теоретично ваксина може да бъде пусната най-рано през есента догодина, но фирмите бързат да сключват договори с държавите.

Всъщност, няма проблем да се включим и в клиничното изпитване в неговата трета или четвърта фаза, но фармацевтичните компании определят какви групи хора трябва да се тестват.

Спектърът трябва да е много широк, за да е сигурно, чe няма да има странични реакции и да се докаже, че е ефективна. Ефектът досега не е тестван на нито една от ваксините. Това, което се прави до момента, е да се докаже, че препаратите предизвикват имунен отговор и не са вредни. А реалният тест е при мащабно заразяване с вирус.

Това се прави, след като се докаже, че няма специфични токсичности, няма странични реакции и се докаже, че ваксината предизвиква нещо в организма. Но това, че организмът реагира, не означава, че ще бъдете предпазени от тази ваксина.

Академик Богдан Петрунов, имунолог: Не е сериозно да се правят прогнози за регистрацията

Много зависи от контролните органи на ЕС кога ще допуснат регистрацията на ваксината. В момента в Бразилия има проблем, защото 28-годишен мъж почина. Проверява се какво е причинило смъртта му – ваксината или самото заболяване.

Преди да има решение на Центъра за контрол на заболяванията в Европа няма как да бъде внесена ваксина срещу COVID-19 у нас. Европейската агенция по лекарствата не може да даде разрешение за използването на ваксината преди да е завършила процедурата по клиничното изпитване.

В момента не е сериозно да се правят каквито и да е било прогнози по отношение на ускорени срокове за регистрация. Трябва да бъдем много внимателни какво приказваме. Доколкото знам, нашата Асоциация по клинични изпитвания има намерение за включване на България в тестването на ваксина срещу COVID-19, но докъде са стигнали, не зная.

Източник: Блиц

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.