Водещите новини
Home » България » Броят на болните от СПИН в България се увеличава
Броят на болните от СПИН в България

Броят на болните от СПИН в България се увеличава

Около 770 000 души в света са починали от болести, свързани със СПИН, през 2018 г., което е с една трета по-малко, отколкото през 2010 г., съобщиха АФП и Ройтерс, позовавайки се на доклад на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН, научи 365novini.

Броят на смъртните случаи е по-малък и в сравнение с 2017 г., когато са били 800 000. През най-лошия период на епидемията (2004 г.) СПИН отне живота на 1,7 милиона души за година. Повече от трима от пет серопозитивни (23,3 милиона от 37,9 милиона) са на антиретровирусно лечение, което не позволява предаване на заразата. Броят на новите заразени е стабилен спрямо предишните години (1,7 милиона души).

Съществуват обаче големи регионални разлики. Докато напредъкът в някои държави от Южна и Източна Африка е „впечатляващ“, в други, като в Източна Европа и Централна Азия броят на новите заразени „обезпокояващо се увеличава“ – с 29% от 2010 г. Такова е и положението в Близкия изток, Северна Африка, Латинска Америка. Конкретна статистика за България няма, но у нас също броя на болните расте, признават здравни експерти.

През 2018 г. на програми за борба срещу СПИН в държавите с ниски до средни доходи са посветени 19 милиарда долара. Това е с един милиард по-малко, отколкото през 2017 г. и със седем милиарда по-малко от сумата, смятана за необходима за 2020 г.

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.