Home » Топ новини » БГ реалност: Милиони левове за заплати на администрациите, но няма 300 000 лв. за разработка на ваксина
БГ реалност: Милиони левове за заплати на администрациите

БГ реалност: Милиони левове за заплати на администрациите, но няма 300 000 лв. за разработка на ваксина

След заседанието на Министерски съвет бяха отпуснати или преразпределени милиони левове за министерства и агенции, припомня 365 Новини.

В същото време е отказано финансиране на проектът за разработване на българска ваксина срещу COVID-19 до края на годината. Това съобщи по БНТ доц. Пенка Петрова – директор на на Института по микробиология към БАН.

„Рецензентите, според своята експертиза, сами избират проектите, на които да направят рецензии. Така са възможни различни влияния върху процеса и всички проекти на БАН, независимо, че той носи половината научна продукция на страната, останаха сред резервите“, обясни тя.

„Кандидатствахме за финансиране от 300 хил. лева и това щеше да стигне за фаза 1 – клинични изпитвания на хора. Сега с финансирането на Институт „Пастьор“ ще имаме пари да направим прототип и да направим експерименти върху животни“, очерта картината доц. Петрова. Имаме интерес от китайска страна. Засега нямаме разговори с фирми, защото в България няма мощности за производство на ваксини“, каза микробиологът.

„Разработките в чужбина ще бъдат готови по-рано, четири от разработките са във фаза трета. Самите държави силно подпомагат довършването на ваксината.“, посочи доц. Петрова.

Доц. Петрова отбеляза, че българската идея за ваксина не е тествана в света.

„Става дума за протеинова ваксина – олигопептиди, които да бъдат капсулирани в липидни наночастици.

За Институт „Пастьор“ беше важно да се провери дали тази идея работи, защото може да открие широк път за развитие на ваксините в бъдеще“, обясни тя и добави, че това ще е ваксина срещу „голям брой коноравируси“, което ще изключи необходимостта от реваксинация „при добро стечение на обстоятелствата“.

Източник: Вихрогон

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.