Home » Идеи » Баба ми живя цели 98 години: 3 неща, благодарение на които тя промени живота си:
Баба ми живя цели 98 години: 3 неща благодарение на които тя промени живота си:

Баба ми живя цели 98 години: 3 неща, благодарение на които тя промени живота си:

Грижата за себе си е умение, за което забравяме ✔️

Баба ми се справяше отлично с грижата за другите, но не можеше да го направи сама за себе си. Тя беше най -добрият слушател на приятелите си, помощник за децата си и подкрепа за съпруга си. Тя перфектно управляваше домакинството и градината, поддържаше домашна атмосфера и уют: всеки път, когато идвах при нея през лятото, се чувствах топло и мило, тя ми предаваше някакво обгръщащо чувство за сигурност и спокойствие.

Въпреки всичко това, на шестдесет години за първи път чухме, че е уморена. Тя не говореше твърде често и не обвиняваше никого, но беше ясно, че нещо се е променило в живота й.

Веднъж тя призна, че животът постепенно губи своите цветове: грижата за всички и всичко е изтощителна и я изпълва много по -малко, отколкото в по -младите й години: „Искам нещо за себе си, за душата! Обичам те … Но толкова рядко ме питаха какво искам, че самият аз не знам какво ми трябва! “ – през сълзи каза тя пред цялото семейство. Този момент се превърна в повратна точка: баба осъзна, че ако не започне да мисли за това, което самата тя се нуждае от живота, животът й може да стане много сив или дори да спре напълно.

През целия си живот тя е рационалистка: ако имаш животни и добитък, трябва да има храна. Ако засадите нещо, тогава трябва да го храните…. След този разговор тя си взе куче и направи малка цветна леха – за първи път в живота си, точно така, за душата. За първи път тя разбра защо трябва да направи нещо не за някой друг, а за себе си.

„Невъзможно е да се създаде ново бъдеще, като се вкопчиш в старото“ ✔️

Баба създаде нови значения в живота си, процъфтява в познаването на своите желания и се трансформира, от което ние бяхме невероятно щастливи. Но веднъж тя призна, че за нея е трудно да се откаже от миналото: от време на време тя се връща към него и се замисля:

„Какво би станало, ако започна да се познавам, когато бях млад? Какъв би бил животът ми, ако обичах не само семейството и съпруга си, но и себе си? “ – тя се радваше, че животът й се променя, но броят на потенциално пропуснатите възможности я депресира. Често си фантазира как би могъл да протече животът й, ако се случи това или онова, или ако изобщо няма отрицателни събития.

Тя се задълбочи в литературата, която никога преди не е правила: чела е само нещо практично – рецепти, а понякога и новини. Този път тя беше привлечена от фантастика и приключения – тя се интересуваше от фантазирането, притеснявайки се за героя. Това занимание й даде огромен тласък в развитието и отношението към живота: „Знаеш ли какво е това – опити за промяна на миналото?“ тя попита.

– Не – отвърнах. „Това е същото като да удряш вода с юмрук – или да се опитваш да усетиш въздуха.“ Това ме разсмя.

Всички сме деца, докато имаме интерес да живеем ✔️

Веднъж баба ми ми каза: „Знаеш ли каква е разликата между теб и мен? Ти си дете и си на десет, а аз съм дете и съм на седемдесет и четири “- изненада ме и продължи тя:„ Защо е толкова интересно как живеят децата? Хората си спомнят детството като най -интересния период. Тъй като те винаги научават нови неща, те се интересуват от всичко. Те не мислят, че знаят всичко – техният интерес е всемогъщ. Ние, възрастните деца, мислим, че вече знаем всичко – губим интерес. И ако няма интерес, тогава животът става безинтересен – желанието изчезва.

Фразата: „Старостта няма да дойде, докато вие самите не искате да й се обадите“ беше любима на баба и тя вярваше, че жаждата за свят е най-важна – тя живее като дете, което иска да учи и да разбира. Тя беше толкова вдъхновена от разказите си за мозъка и ползите от ученето дори за възрастни хора, че един ден реши да учи чужд език, с който много ми помогна в училище – направихме го заедно. Тя каза:

„Когато не знаете какво стои зад следващия ъгъл, но искате да знаете, това е интерес. Той те движи цял живот. Когато знаете това, което е зад този ъгъл, е знанието. Основното нещо не е да трупате знания, а винаги да мислите за това, което не знаете и не сте опитвали, за да поддържате интерес – в света има много красота,

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.