Home » Здраве » 8 вида урина, разкриващи състоянието на организма и болестите, които се крият във Вас!
8 вида урина разкриващи състоянието на организма

8 вида урина, разкриващи състоянието на организма и болестите, които се крият във Вас!

От древни времена цветът на човешката урина е полезен инструмент за диагностициране на различни заболявания. Така че всяка промяна в цвета, плътността или миризмата може да е индикация, че нещо в тялото ви не е наред.

Чрез урината всеки ден изхвърляме стотици отпадъчни продукти, от които тялото не се нуждае и които се появяват от продуктите, които ядем и пием. Въпреки това урината може да служи, за да ни предупреди за някои здравословни проблеми или че нещо не е наред. Оттенъкът й може да се промени и лошата миризма може да стане очевидна – доста неприятен, но и важен индикатор.

Много от нас не са наясно с това, което урината казва за здравето. Често игнорираме промените в нея, които могат да са показател за евентуални заболявания. Много е важно да знаете какво се случва в тялото и да забележите предупредителните сигнали, като просто обърнете внимание на промените в урината. По-долу  от 365 Новини искаме да споделим с вас особеностите на 8 вида урина, които могат да са индикатор за състоянието на здравето ви.

Здравето и урината със светложълт цвят

Урината на здравия човек е със светложълт цвят, почти прозрачна. Този типичен цвят се дължи на пигмент, наречен уробилин. Урината обикновено пренася тези уробилини. Те се разтварят във вода и я правят с почти прозрачен жълт цвят, което показва, че сме добре хидратирани. Ако жълтият цвят е тъмен или интензивен, това означава, че сме дехидратирани.

Въпреки това, ако цветът на урината е твърде бистър и човек изпитва желание да уринира често, това може да е признак, че тялото е „опиянено“ с вода или свръххидратирано. Това може да се случи, когато човек консумира прекалено много вода. От друга страна, ако цветът е бистър и съществува желание за често уриниране, но човек не е пил прекалено много течности, това може да признак, че страда от диабет.

Мътна урина

Мътната урина може да е признак за съдържание на фосфат. Той от своя страна би могъл да е вторичен продукт от камъни в бъбреците. Ако урината продължава да е мътна в течение на много дни, това е ясен признак за инфекция на пикочните пътища.

Силно препоръчително е да отидете на лекар. Mътната урина обикновено е съпроводена от силна миризма и често желание за ходене до тоалетната. При мъжете мътната или мръсна урина може да се дължи на сперма, която е останала в уринарния тракт.

Урина със синкаво-зелен цвят

По принцип това се дължи на нещо, което сте яли преди това. Особено ако тази храна е имала син или зелен цвят. Например аспержите може да накарат урината да има зелен или син оттенък.

От друга страна, синкавият или зеленикав оттенък може още да означава, че сте в процес на смяна на витамини или лекарства. Ако нито един от тези два случая не обяснява синкаво-зеления цвят, консултирайте се с лекар.

Урина с оранжев цвят

Консумацията на храни като диви (оранжеви къпини), цвекло, моркови или всяка друга оранжева храна може да накара урината да добие този цвят. Някои лекарства или дехидратацията също. Ако урината е с тъмнооранжев цвят, почти кафява, това би могло да означава, че имате жлъчка в урината. В този случай най-добре е да се консултирате с лекар.

Урина с кафяв цвят

Урина с кафяв цвят може да бъде резултат от консумация на храни като боб, ревен или определен вид лекарство. В най-неприятния случай този цвят на урината може да е показател за проблеми с черния дроб или хронична дехидратация.

Пенеста урина

В тези случаи почти никога не забелязвате промяна в цвета в урината, но понякога тя има много тъмен цвят, което може да бъде тревожно. Ако урината е твърде пенеста, това може да показва излишък от протеини в тялото.

Урина със силна миризма

Никоя урина не мирише приятно, но всички правим разлика в миризмата между нормалната урина и твърде силна такава. Лошите миризми в урината могат да бъдат резултат от консумацията на кафе или аспержи. Ако това не е вашият случай, но урината има силна миризма, най-добре е да се консултирате с личния лекар.

Урина с розов или червен цвят

Някои храни с естествен червен цвят могат да предизвикат промени в цвета на урината. И да й придадат розов или червен оттенък. Консумацията на боровинки, ревен или друг вид червена храна може да накара урината да се промени към този тон. Въпреки това този цвят може да се дължи и на консумацията на определени лекарства, кръв в урината, тежки физически натоварвания или инфекции. Ако урината не възвърне нормалния си цвят в рамките на 24 часа, трябва да се консултирате с личния лекар.

В най-лошия случай розовият или червеният цвят в урината може да бъде индикатор за рак на бъбреците, разширения на простатата или камъни в пикочния мехур

Източник: Джи зона

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.