Home » Здраве » 5 симптома на страшно и смъртоносно заболяване
5 симптома на смъртоносно заболяване

5 симптома на страшно и смъртоносно заболяване

При наличие на язвени лезии с неравни ръбчета по езика, които не заздравяват със седмици и дори месеци или продължават да нарастват, е препоръчителна незабавна консултация със специалист Уши-Нос-Гърло (УНГ), предупреждава  365novini.

Раничките, които често пренебрегваме като „маловажни“, може да са индикация за рак на езика, предупреждава проф. Мелих Гювен Гювенч, УНГ-специалист от болница Acıbadem Maslak в Турция. Заболяването обикновено засяга пациенти над 40-годишна възраст, по-често мъже, отколкото жени.

Световната статистика обаче сочи, че през последните години е налице тенденция за увеличаване честотата на заболяването, включително при жени и млади хора. Добрата информираност е от ключово значение за поставянето на ранна диагноза и съответно по-добра прогноза за лечението.

Основният рисков фактор за рак на езика е консумацията на тютюневи продукти и алкохол. Тези, които дъвчат тютюн или пушат лула, са изложени на същия риск като онези, които пушат цигари. HPV (човешки папиломен вирус) също може да причини рак на езика, твърди проф. Гювенч.

Той посочва 5-те най-чести симптома при рак на езика и някои важни препоръки:

Ранички по езика

Язви по повърхността на езика са най-важният симптом за рак. Ракът на езика обикновено се развива откъм видимите страни, но е възможно да се появи и в други части.

Тривиалните ранички обикновено заздравяват и зарастват в рамките на няколко дни, но трябва да внимаваме за такива, които остават активни по-продължително време.

При наличие на язвена лезия с неправилни краища по езика, която не оздравява със седмици или дори месеци, или продължава да нараства, незабавно се консултирайте с УНГ-специалист. Възможно е и под лигавицата да се развива тумор, който причинява необичайна скованост на езика.

Бучка на шията

Когато тумор се разпространява в лимфните възли, това причинява оток.

Следете за подутини на врата, които нарастват продължително в течение на седмици или месеци без подобрение, и стават по-твърди и по-слабо подвижни с времето, тъй като се прикрепват към заобикалящите ги тъкани отвътре. Те могат да бъдат индикация за рак.

Промени в говора

Ракът на езика може да се отрази на подвижността на езика. Невъзможността да се движи правилно езика съответно може да повлияе на речта.

Болка и кървене на езика

Рак на езика може да причини болка, а при по-напреднали случаи и кървене от лезиите в областта на езика. При напреднали тумори остра болка може да засегне и ушите.

Лош дъх

„С напредването на тумора, мъртвата тъкан в устата, наричана „некротична тъкан“, влошава оралната хигиена и може да доведе до лош дъх“, обяснява УНГ-специалистът проф. Мелих Гювен Гювенч

Ранната диагноза е от ключово значение!

Както при всички видове рак, така и при рака на езика рано поставената диагноза е много важна, отбелязва проф. Мелих Гювен Гювенч. Окончателната диагноза се поставя с биопсия, което включва вземане на проба от лезията и извършване на патологичен анализ.

В ранен стадий туморите могат да бъдат отстранени хирургически до здрава тъкан, като оставащата тъкан обичайно е достатъчна, за да изпълнява функциите си.

В напреднал стадий може да се наложи отстраняване на значителна част от органа и последваща реконструкция с трансфер на собствени тъкани от мускулите и кожата на пациента чрез микрохирургия.

Здраве.то

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.