Home » Живот » 10 фатални грешки в живота на всеки човек, не ги допускайте
грешки в живота на всеки човек

10 фатални грешки в живота на всеки човек, не ги допускайте

„Грешки правят всички, от тях се учат“ – вероятно сте чували тази фраза и тя може да оправдае грешките, припомня 365novini

Всеки човек греши, но има грешки, които човек не бива да допуска; те са негови врагове, всеки ден, всяка секунда го напускат безвъзвратно – това трябва да имаме предвид и да се учим на осъзнатост – да живеем сега и в този момент, какъвто и да е той. Моментът не може да бъде лош или добър, ние просто му преписваме едното и другото.

Вижте какви грешки правите, от които трябва незабавно да се спасите. Погледнете часовника – стрелката винаги върви само напред.

Списъкът с грешките

1. Да живееш с миналото или бъдещето. Всеки от нас има спомени и точно те му пречат да живее в настоящето. Но мислите ли, че в миналото е било по-добре? Както е известно, ние сме склонни да изкривяваме събитията и ни се струва, че е било по-добре, а то вероятно е било по-лошо, отколкото сега. Спомнете си детайлно нещо от миналото и ще установите, че вашето внимание не е било в настоящето, че сте живели или в миналото или в бъдещето, както сега. Тогава на вас също ви се е струвало, че хубавото ще дойде после или някога. Възможно е в живота ви в момента да имате онова, за което сте мечтали… Тогава защо сте неудовлетворени от случващото се? Ако се научите да живеете тук и сега, ще станете осъзнати. Миналото вече го няма, бъдещето – също, има само сега.

2. Страхуваш се да рискуваш. Има хора, които твърдят, че не знаят какво искат в живота, но това не е така. Във всеки човек има маса желания; те започват от малки и завършват с големи; един човек иска сутрин да изпие едно ароматно кафе, а вечерта да мечтае за къща край морето. Тогава защо твърди, че не знае какво иска? Всъщност, когато хората твърдят това, те имат предвид някоя „голяма“ цел, нещо като да открият какъв е смисълът на живота им, но не го търсят специално; когато човек е осъзнат, всичко за него има смисъл. Вие можете да започнете да рискувате – обяснете се в любов на някоя „недостъпна“ персона, купете си билет от лотарията, запознайте се с човек на улицата… Правете онова, което желаете, рискувайте и вие нищо няма да загубите, само ще спечелите.

3. Да не цениш онова, което имаш. Фразата „Ти не цениш онова, което имаш“, е дълбока и носи жизнена мъдрост. На хората винаги им се струва че ако са се родили в друга страна, ако имаха друга външност или имат много пари, всичко щеше да е другояче… Как другояче и защо трябва да бъде по-добре? Всички хора – красиви, бедни, богати и болни, имат проблеми и това е нормално. Когато вниманието ви е насочено към онова, което ви заобикаля, винаги ще имате проблеми; земният живот не е лишен от трудности; просто при различните хора те са различни. Погледнете домашния си любимец, погалете го, не прекъсвайте разговора, когато ви се обажда познат, окажете помощ на близки – ценете онова, което имате, защото няма да имате друг живот. Нашият свят е отражение на нашите мисли и какъв ще бъди, избираме ние.

4. Не живееш така, както ти се иска. Повечето хора се „крият“ от света, сякаш той ще им навреди. В това време авантюристите и мечтателите живеят щастлив живот и такъв, какъвто им харесва. Хората, които са отворени за света и не пренебрегват своите желания, постигат много повече, отколкото онези, които живеят по график и план. Понякога такива хора изглеждат лекомислени и безумни, но нима ги вълнува онова, което мислят за тях, ако са щастливи? Вие трябва да престанете да оправдавате нечии очаквания, а да действате според своите желания и интереси. Нека да ви осъждат и да се надсмиват над вас, главното е, че вие ще се чувствате живи.

5. Да мислиш, че щастието може да се купи с пари. Хората са свикнали да повтарят фразата „Щастието не може да се купи с пари“, но те й противоречат, седейки в задушния офис, за да печелят. В съвременния свят всички мислят за пари, гледат часовника и броят минутите, повтаряйки, че времето е пари, живеят заради спестяванията, а животът отминава край тях. Човекът седи в офиса и гледа пролетната улица през прозореца, спомня си любимия парк, в който толкова обича да се разхожда в редките моменти, когато има време… Той би искал точно сега да се разхожда в този парк, да изяде един сладолед, но работата му завършва в шест часа и трябва да се откаже от желанието си. Вие не трябва да изоставяте работата си, но трябва да разберете, че щастието това са неповторими моменти, когато вие искрено се радвате. Такива моменти не можете да купите за пари; престанете да бързате и обръщайте внимание на хубавото, което имате.

6. От всичко да се страхуваш. Една от нашите фатални грешки е страхът от риска. Страховете са родени от нашия мозък; едни се страхуват от паяци, други – да не се загубят в чужд град. Оправдани ли са тези страхове? Човек не може да се загуби на чуждо място. Ще попита някой минувач как да стигне до хотела с такси, но страхът му може да е толкова силен, че той да се откаже от пътуването. Ние не знаем какво ни чака; неприятна ситуация може да се случи всеки момент и тя не е свързана задължително със страха. Онова, от което се страхуваме, не съществува; то е проекция на нашия мозък. Без нас страхът не съществува. Просто в нашия мозък е заложена проекцията и нашето тяло реагира на нещо. Страхът може да се победи, ако се изкоренят вътрешните му причини.

7. Да мислиш само за себе си. Всеки човек е егоистичен, но си представете колко болка можете да причините с безразличието, безсърдечието, алчността и жестокостта си на другите. Много хора се смятат за добри, без да имат понятие какво е доброта. Добротата е там, където съществува безкористие; то се проявява в моментите, когато правите нещо добро за други, не за да ви похвалят или защото така сте възпитани, а заради добри подбуди. Добротата е да нахраниш птиците, да дадеш мъдър съвет на човек, да направиш добро на някого, без да чакаш да получиш същото в отговор. Представете си в какво ще се превърне нашият свят, ако всеки мисли само за себе си?

8. Да бъдеш перфекционист. Перфекционистът смята, че съществува идеал и се старае да го постигне. Перфекционистите по правило живеят по график, стараят се да не правят грешки, обмислят всичко напред. За тях казват, че имат „синдрома на отличника“. Тези хора се стараят да бъдат образцови – в семейството, на работа, в приятелския кръг, за да могат заобикалящите ги хора да им сложат най-високия бал. С какво е лошо това? Ако перфекционистът направи грешка, може да изпадне в депресия и да се мъчи истински. Ние не можем да контролираме живота; той не зависи от нас, той ни носи по течението, но само ние избираме на каква дъска да плуваме – на недоволството или на удоволствието.

9. Да съжаляваш за свършено или несвършено. Какъв е смисълът да съжалявате за това, което вече сте свършили, или за онова, което не сте направили, когато е било нужно? Нима можете да се върнете назад и да поправите нещата? Вие никога няма да разберете кога е било по-добре – когато сте го свършили или не сте го свършили. Понякога последиците са печални, но помнете, че дори лошите неща имат плюсове. Възможно е вие да сте станали по-мъдри или някоя ситуация ви е завела до благоприятно събитие в живота. В този момент сте постъпили така, както сте искали, както сте сметнали за нужно; с времето ние виждаме ситуацията по друг начин и си казваме: „Ако сега мога да се върна назад, всичко бих изменил…“ Това е нормално, защото вие растете и в този момент не сте могли да постъпите другояче. Не се винете и приемете всичко, което се е случило или не се е случило.

10. Да мислиш „Аз съм длъжен“. Тази фраза означава, че правите онова, което не искате. Защо трябва да сте длъжни да правите онова, което ви прави нещастни? Дисциплината и задълженията добро ли са или лошо? Кой измисли, че дисциплината е полезна за вас? Защото точно дисциплинираните хора не придават значение на своите желания и живеят по график. Ние сме свикнали да мислим, че възрастният човек трябва да има задължения, работа и дисциплина, в противен случай към нещо ще се отнасят несериозно. Но вие трябва да научите едно просто правило: ако нещо не искате да правите, не сте длъжни да го правите.

bultimes.com

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.